Cardio CT, Koronária CT vizsgálat

A koszorúerek vizsgálatára alkalmazott Cardio CT vizsgálatok akár preventív célból és számos tisztázatlan kardiológia tünet oki feltárására használatos vizsgálatok.

A koronária CT vizsgálat célja

A vizsgálattal korai stádiumban, nagy pontossággal kimutatható a koszorúereket érintő érelmeszesedés, amely segítségével így időben elkezdhető az infarktus megelőzésére irányuló célzott terápia.

A szívkoszorúér-betegség sokakat érint, számos esetben a kór első jele az akut szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál. Sajnos a hazánkban széles körben elterjedt és használt terheléses EKG nem jelzi megbízhatóan előre ezeket az eltéréseket, azonban a koronária CT vizsgálat kiválóan alkalmas az erek belső falában lerakódó, zsírt és kalciumot tartalmazó plakkok képi megjelenítésére és értékelésére. Ezek a lerakódások okoznak érszűkületet és következményeként a szívizom vérellátásának csökkenését, oxigénhiányát, súlyos esetben annak elhalását. A lerakódások mivel évtizedeken át fejlődhetnek észrevétlenül, akár figyelmeztető tünetek nélkül, így a korai felismerésükkel a túlélés esélye növelhető.

A koronária CT vizsgálatot megelőzően javasoljuk a kardiológiai szakorvosi vizsgálat elvégzését, hiszen csak szakorvosi javaslatra végezzük el.

A koronária CT vizsgálat alkalmas a koszorúerek állapotának felmérésére.

Kinek javasolt a Cardio CT vizsgálat?

A vizsgálatra akkor van szükség, ha a páciensnek

 • eddig még ki nem vizsgált mellkasfájdalma volt

 • családjában halmozottan fordult elő szívinfarktus.

 • kis- és közepes kardiovaszkuláris rizikójú betegeknél

 • billentyűbetegségekben az operációt megelőző vizsgálatok részeként

 • időszakos kontrollvizsgálatként

A koronária CT vizsgálat előfeltételei

A koronária CT vizsgálathoz elengedhetetlen a jódtartalmú kontrasztanyag alkalmazása és a lentiek betartása:

 • jódtartalmú kontrasztanyag allergia esetén nem végezhető el a vizsgálat

 • 2 héten belüli vesefunkciós eredmény szükséges, hogy megfelelően kiválasztásra kerülhessen a kontrasztanyag

 • szájon át szedet cukorbetegség elleni/antidiabetikum gyógyszerét 2 nappal a vizsgálat előtt és után függessze fel

 • egyéb gyógyszereit ne hagyja ki

 • ne fogyasszon ételt a vizsgálatot megelőző 4-6 órában

 • vizet ihat, azonban a koffenintartalmú italokat (kávé, zöld tea energiaital) élénkítő hatása miatt nem, mert befolyásolja a vizsgálatot

 • a vizsgálat napján ne sportoljon, kerülje a stresszt

Amennyiben a páciens vesefunkciója korlátozott, és/vagy érzékeny a kontrasztanyagra, annak használatától adott esetben el kell tekinteni. Ezért a vizsgálat előtt maximum egy héttel vesefunkciós laborvizsgálatot ajánlott végezni. A szakorvos a kockázatok figyelembevételével fog dönteni róla, hogy kontrasztanyagos vizsgálatot, vagy anélkül végzett natív vizsgálatot végez. Ez utóbbi kevésbé hatékony, de mentes a kontrasztanyag jelentette kockázattól.

Mire számítson a vizsgálat során?

A CT vizsgálat fájdalommentes. A vizsgálat előtt először a vérnyomás és pulzus értékek meghatározása történik. Az optimális pulzus eléréséhez gyógyszeres előkezelésre (béta blokkolóra) van szükség egy rövid időtartamban, valamint értágító gyógyszert is alkalmazunk. A vizsgálat a mellkasra helyezett EKG elektródákkal, fekvő helyzetben, légzésre vonatkozó utasításokkal történik. Jódtartalmú kontrasztanyag beadásával győződhetnek meg a szív, és a szívet körülvevő koszorúerek állapotáról, az érfalak vastagságáról, az erekben található esetleges lerakódásokról, melyhez a karjában vénát fogunk biztosítani. A CT készülék a szív működése közben millimétereknél kisebb szeletekben felvételeket készít, így a kapott utasítások betartása és a mozdulatlanság fontos.

Az alkalmazott gyógyszerek alacsony vérnyomáshoz vezetnek, ami tompa fejfájásban és szédülésben nyilvánulhat meg. Ne aggódjon, ezek a tünetek néhány percen belül enyhülnek és elmúlnak.

A vizsgálatot követően az eredmények ismeretében a kardiológus szakorvos dönthet a gyógyszeres kezelésről vagy egyéb terápiáról.

A koronária CT vizsgálathoz vesefunkció labor elkészítése szükséges.

Kérjen időpontot Koronária CT vizsgálatra a Wáberer Medical Center kiváló szakorvosaihoz, vagy hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon, hogy hosszas várakozás nélkül végezhessük el a vizsgálatot kiválóan felszerelt budai klinikánkon.

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek