Mellkas CT, Tüdő CT vizsgálat

A mellkas CT, tüdő CT vizsgálatokkal a mellkasi szerveket, a tüdőt, a mellkasi ereket, a környező nyirokcsomókat, a légcső és a nyelőcső mellkasi szakaszát, illetve a rekeszt vizsgálhatjuk.

A vizsgálatok bizonyos esetben készülhetnek szűrő jelleggel, a saját kérésre is elkészíthető tüdőszűrésről, így a mellkasröntgen és alacsony dózisú tüdő CT vizsgálatokról a “tüdőszűrés link” talál információt.

A mellkas CT-vizsgálatokat csak orvosi javaslatra végezzük el kontrasztanyag alkalmazásával vagy anélkül, a szakorvosa által feltett kérdésektől függően.

A CT vizsgálatok röntgensugárzással készülnek így várandósság esetén nem alkalmazzuk.

A tüdő CT vizsgálat a tüdőszűrés magasabb dimenzióját jelenti.

A mellkas CT vizsgálat célja

A mellkas CT, tüdő CT vizsgálatok készülhetnek kontrasztanyag alkalmazása nélkül natívan, a gyulladások, tüdő fibrózis vagy a csonttörések diagnosztizálására.

A mellkasi vizsgálatok azonban döntően kontrasztanyag adásával teljeskörűek a véleményalkotáshoz. Különböző tumorok, daganatok, elváltozások keresésére, meglévő tumort követő áttétek, nyirokcsomók, valamint a kontrolljaik szintén kontrasztanyagos vizsgálatként kellően informatívak.

A mellkasi nagyerek, aorta, artériák vizsgálatára angiográfiás, érfestéses kontrasztanyagos vizsgálatok javasoltak.

A tüdő artériáinak vizsgálatára tüdő embólia gyanúja esetén speciális pulmonális CT-angiográfiás vizsgálatot készítünk. A vizsgálat akut mivolta miatt ezeket elsősorban azonnali, ellátást igénylő esetekben végezzük. Sok esetben a gyanút egy úgynevezett D-dimer laborparaméter emelkedett értéke sugallhatja, így az amiatt felmerülő vizsgálatok is sürgőséggel kell készüljenek.

A dohányosoknak nagyon fontos időről időre elmennie tüdőszűrésre.

A kontrasztanyag használatának előnyei és ellenjavallatai mellkas CT során

A kontrasztanyag részletgazdagabb képalkotást tesz lehetővé, egyes részletek lletve csak ennek alkalmazásával ismerhetők fel. Azonban ismert jódtartalmú kontraszanyag allergia, illetve a vese beszűkült működésekor az egészségügyi kockázat miatt nem ajánlott. Emiatt a mellkas CT előtt egy két héten belüli vesefunkciós laborra is szükség lesz.

A vesefunkciós labor eredményei alapján mérlegelhető a kontrasztanyag alkalmazása. 45 alatti eGFR érték alatt a velejáró kockázatok miatt nem alkalmazunk kontrasztanyagot.

A kontrasztanyag káros kölcsönhatásba léphet a a cukorbetegség kezelésére használatos gyógyszerek, antidiabetikumok egyik elterjedt hatóanyagával, a metforminnal. Ezért a metformintartalmú gyógyszerek szedését két nappal a vizsgálatot megelőzően és követően fel kell függeszteni. Mindeképpen kövesse az orvos utasításait!

A tudott pajzsmirigy problémák, többek között a pajzsmirgy túlműködése esetén egyeztessen kezelőorvosával a kontrasztanyag ellenjavallatáról.

A kontrasztanyagok alkalmazása előtt fontos, hogy 4-6 órával ne étkezzen, azonban vizet fogyaszthat.

Mire számítson tüdő CT vizsgálat során?

A mellkas CT vizsgálat egy non-invazív, fájdalommentes vizsgálat, kellemetlenséget csak a kontrasztanyag adásához használt tűszúráskor vagy a hatásaitól (melegség, forróság, vizelési, székelési inger) érezhet.

A vizsgálat során fel kell feküdnie CT berendezés mozgó asztalára. A vizsgálatkor időként levegő beszívásával kapcsolatos utasításokat kap, így 20-30 másodpercre vissza kell majd tartani a légvételt, miközben a berendezés elkészíti a képsorozatot.

A kontrasztanyag nélküli vizsgálatok rövidebb időt vesznek igénybe, de a vénabiztosítást és az anyag bejuttatását leszámítva csak néhány perccel hosszabbak a kontrasztanyagos típusúak.

Kérjen időpontot tüdő CT vizsgálatunkra!

Kérjen időpontot tüdő CT vizsgálatra a Wáberer Medical Center kiváló szakorvosaihoz, vagy hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon, hogy hosszas várakozás nélkül végezhessük el a vizsgálatot kiválóan felszerelt budai klinikánkon.

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek