Vese CT-vizsgálat, CT-urográfiára

Mire jó az CT-urographia vizsgálat?

A vese CT-urográfiás vizsgálata a húgyutak állapotának felmérésére szolgáló képalkotó vizsgálat. A húgyutak közé tartoznak a vesék, a húgyhólyag és a vizeletet a vesékből a húgyhólyagba szállító húgyvezeték (uréterek).

Az orvosok a CT-felvételek segítségével meg tudják állapítani, hogy a belső struktúrák egészségesnek tűnnek-e, illetve megfelelően működnek-e, valamint ellenőrizni tudják, hogy vannak-e betegségre utaló jelek.

A szakorvosok a natív vese CT vizsgálatot, kontrasztanyagos vese CT-urográfiás vizsgálatot akkor javasolhatják, ha valakinek például vér van a vizeletében, amit hematuriának nevezünk, vagy fájdalmat tapasztal az ágyékban vagy a hát alsó részén. A vizsgálat eredményei segíthetnek az orvosoknak olyan állapotok diagnosztizálásában, mint például:

 • vesekő;

 • hólyagkövek;

 • hólyaghurut;

 • vese és hólyag gyulladások;

 • ciszták;

 • jó vagy rosszindulatú elváltozások;

 • strukturális rendellenességek.

A vesekövek pontosítására, keresésére alacsony dózisú has-kismedence CT vizsgálatot vagy natív vese és hólyag röntgenfelvételt is javasolhat az orvosa, amennyiben egyéb funkcionális kérdésre nem keres választ.

Hogyan zajlik az urographia CT vizsgálat?

Röntgen és CT intravénás urographia: vesefestés

Az intravénás urográfia egy hagyományos röntgenvizsgálati eljárás, amelynek során a páciens egy sugárelnyelő anyagot, vagyis kontrasztanyagot kap intravénásan, majd röntgenorvosok átvilágító röntgenberendezéssel figyelik a vesében való festődését.

Az eljárás során alkalmazott kontrasztanyag nem alkalmazható csökkent veseműködés (beszűkült vesefunkciós GFR laborparaméter) esetében, mivel a vesék nem fogják tudni megfelelően kiválasztani a kontrasztanyagot, így kockázatosak.

A hagyományos röntgen urographia elavultabb vagy csak bizonyos helyzetekben alkalmazott vizsgálati módszer, manapság a CT-urográfia használatos. Bár a CT drágább vizsgálat, sokkal részletgazdagabb eljárás. A veséket és a húgyúti rendszert, húgyhólyagot érintő daganatokat és más elváltozásokat valamint azok természetének és méretének meghatározásában, környezetének megítélésben is segít. Elzáródás, vagy húgyúti szűkület esetén kirajzolható annak mértéke, valamint a veséből való kiválasztás is követhető.

A CT-vizsgálat menete

A CT-berendezés egy forgó röntgenberendezést tartalmaz. A személy a szkennerben fekszik, miközben a belső rész forog, és különböző szögekből röntgenfelvételeket készít. Ezt követően egy számítógép feldolgozza ezeket a képeket, hogy az orvos képeket láthasson a test egy adott területéről. A hagyományos röntgenfelvételekkel szemben a csontok mellett a lágyrészek, szervek, erek és nyirokcsomók is láthatóvá válnak.

Az urographia CT-vizsgálat során általában

 • először egy kontrasztanyag nélküli vizsgálatot végeznek, amely megmutathatja a veseköveket és a nagyobb szerkezeti rendellenességeket;

 • majd a kontrasztanyag befecskendezését követően több sorozatban nézik annak útját és halmozását a has-kismedencei szervekben,

 • néhány perccel később egy (a vese kiválasztásától függően) újabb szkennelés történik, a vese és húgyhólyag kiválasztásának megítélésére.

Vese CT vizsgálat kontrasztanyaggal.

Vese CT-urográfiás vizsgálat előtti teendők

Vese CT-vizsgálat előtt le kell venni az adott régióról minden fémtárgyat, beleértve az ékszereket, mivel ezek befolyásolhatják a CT-felvételeket.

Hasi és kismedencei vizsgálatokra, így a CT-urográfiára is 4-6 órás éhezéssel kell érkezzen. A vizsgálatot megelőzően egy speciális folyadékfogyasztással készítjük elő az emésztőszervek képalkotását.

A kontrasztanyagos vizsgálatok esetén a szájon át szedett cukorgyógyszerek a vizsgálatot megelőző és követő két napban elhagyandók. Fontos, hogy vesefunkciós laborvizsgálatot szükséges annak ellenőrzésére, hogy beadható-e a kontrasztanyag.

Kontrasztanyaggal végzett vizsgálatnál ritkán felléphet allergiás reakció, így azoknál, akik allergiások a jódra, az eljárás ezen része nem elvégezhető. A leletet szakorvos értékeli ki a vizsgálat után.

Vese CT-vizsgálat a Wáberer Medical Centernél

Vese CT-vizsgálatra, CT-urográfiára van szüksége, esetleg felkeresne egy kiváló urológust? Foglaljon könnyen és egyszerűen időpontot szakorvosainkhoz, vagy hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon, hogy hosszas várakozás nélkül fogadhassuk kiválóan felszerelt budai klinikánkon.

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek