Mi az a röntgenátvilágítás?

A röntgen átvilágítás vagy fluoroszkópiás eljárások orvos jelenlétében végzett dinamikus, főként működésre, funkcióra vonatkozó, mozgóképként elképzelendő röntgenvizsgálatok.

A vizsgálandó területek ingerlésével, mozgatásával, működtetésével menet közben kapunk információt a mellkasi és hasi szervekről.

A mellkasi szervekre a mellkas átvilágítások használatosak, mely során levegővétel utasítással a rekeszizomra vonatkozó átvilágításokat végezhetjük el.

Az emésztőszervek átvilágítási lehetőségei a nyelés, a gyomor és a vékonybél passage vizsgálatok, melyek során kontrasztanyagos folyadékot itatunk.

Mire szolgál a nyelés, a gyomor és a vékonybél passage vizsgálat?

Nyelési nehezítettség, gombócérzés, nyelési elakadás, félrenyelés vagy annak érzete, gyomorégés és egyéb gyomor-bérrendszeri vagy felszívódási panaszok meglétekor ajánlottak. Leggyakrabban a gasztroenterológiai kivizsgálások részeként, kiegészítéseként kerülnek elvégzésre az alábbi esetekben:

 • a nyelőcsövet érintő belső és külső térszűkítések, daganatok kivizsgálására
 • az endoszkópos beavatkozások (gasztroscopia, colonoscopia) vagy ultrahang vizsgálatokat követően,
 • egyéb emésztőrendszeri panaszok, betegségek, például reflux, fekélyek, gyulladások miatt

A vizsgálatok nem helyettesítik az endoszkópiás beavatkozásokat, hiszen a gasztroscopia és a colonoscopia során az érintett szervek (nyelőcső, gyomor és a belek) belső szerkezete, fala is ábrázolható, illetve a mintavételre is lehetőséget van.

Hogyan zajlik a nyelés és a gyomor vizsgálata?

A vizsgálatokat radiológus szakorvosaink végzik el Philips Combi Diagnost R90 típusú röntgenátvilágító készülékünkkel A vizsgálat során dinamikus, funkcióra vonatkozó folyamat ábrázolás történik, melyből „kiragadott” pillanatképek is készülnek a kontrasztanyag itatása közben.

A vizsgálatkor radiológus szakorvosaink adnak utasítást a kontrasztanyagos folyadék ivásának pontos pillanatára, mennyiségére, módjára. Az alkalmazott kontrasztanyagok tehát nem intravénás formában kerülnek a szervezetbe, hanem meginnia kell egy sűrűbb vagy közel vízszerű töményebb anyagot a vizsgálat indokától függően, melyek a megválaszolandó kérdés szerint vanília vagy ánizs ízűek.

A vizsgálat időtartama kb. 15-20 percet vesz igénybe nyelési és gyomor röntgen vizsgálatok esetében.

Hogyan zajlik a vékonybél passage vizsgálat?

A vékonybél passage abban különbözik a nyelés és a gyomor vizsgálatoktól, hogy a kezdeti átvilágítási 15-20 percet követően, bizonyos időközönként több helyzet röntgenfelvétel is készül az előre haladás ütemének megfelelően beiktatott szünetekkel. A vékonybél passage vizsgálatok tovább is tarthatnak a bélműködéstől függően, így akár 2-3 órát is igénybe vehetnek.

A nyelés, gyomor és vékonybél passage vizsgálat előkészületei

A gyomor élettani és funkcionális működése miatt ezen típusú vizsgálatok csak reggel, 8:00-10:00 között kerülhet sor:

 • éhgyomorral kell érkeznie (előző nap este egyen utoljára!),
 • kávé, tea, üdítő, szénsavas ital fogyasztása TILOS
 • a dohányzás TILOS
 • szénsavmentes folyadék fogyasztása kis mennyiségben megengedett, de a vizsgálatot megelőző fél órában már nem javasolt!

A vizsgálat alatt az érintett területeken nyak, mellkas és has területén fémmentes ruházatra van szükség. Az ékszerek és egyéb zavaró tárgyakat le kell venni.

A vizsgálat mellékhatásai, veszélyei

Alapvetően veszélytelen vizsgálóeljárások és fájdalommentesek. A vizsgálat azonban röntgensugárzás alkalmazásával jár, várandósság vagy annak gyanúja esetén nem végezhető.

Amennyiben fennáll félrenyelés, úgy annak kockázata esetén csak felszívódó kontrasztanyagot alkalmazhatunk, így erről külön nyilatkoznia kell. Ritkán hasmenés jelentkezhet a vizsgálatot követő 1-2 napon.

Hogyan foglalhat nyelés, gyomor és vékonybél passage vizsgálatra?

A vizsgálatokat csak belgyógyászati vagy gasztroenterológiai szakorvosi beutalás és javaslat alapján készítjük el. Amennyiben beutalást vagy javaslatot kapott, kérjük jelentkezzen ügyfélszolgálatunkon. Amennyiben nem az Intézetünkben készültek a belgyógyászati vagy gasztroenterológia vizsgálatok, úgy a kapott beutalót és ambuláns szakorvosi vizsgálati eredményt is szükséges jóváhagyásra, átnézésre megküldeni a foglalás során.

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek