A Tatár Csillával közösen elindított „Dokihoz megyek!” című podcast sorozat egyik vendége Varró Orsolya radiológiai részlegvezető volt, aki radiográfusként szakmája minden különlegességéről beszámolt beszélgetésünk során. A Wáberer Medical Center egyik legnagyobb erőssége a széleskörű képalkotó diagnosztikai eszközpark. Ez inspirált minket arra, hogy összefoglaljuk Orsival a radiográfia lényegét, CT, MR és röntgen egyezőségeit és különbözőségeit, illetve azt, hogy melyik gép használata milyen esetben szükségszerű.

 

Mi az a radiográfia, radiológia?

A radiológus az az orvosszakmai képesítésű személy, aki az elkészült felvételeket kiértékeli és véleményt formál, az általa írtak alapján a szakorvos dönt a továbbiakról, tehát segíti a vizsgálatkérő orvost a kezelés meghatározásában is leletével.
Ezzel ellentétben a radiográfus a vizsgálatot végzi, a „képeket” készíti el, azonban nincsen arra képesítésük, hogy véleményt alkossanak, emiatt nem kaphat azonnali visszajelzést a páciens a röntgen, CT és MR vizsgálat során.

Röntgen

Mivel sugárterheléssel jár, magánszolgáltató esetén is orvosi beutaláshoz, javaslathoz kötött*. Általában csontos elváltozások (pl. törés, baleset, sportsérülés, végtagok vizsgálata), ortopédiai vizsgálatok (pl. porckopás, degeneratív eltérés a csontozatban vagy ízületben, tartási rendellenességek gerincen) illetve mellkasszűrések (gyulladás, lerakódás, elváltozások kimutatása) esetén használjuk.
* Az olyan általános szűrővizsgálatok, mint low dose mellkas CT, mammográfiai szűrés értelemszerűen kivételt képeznek, ezekre meghatározott időközönként beutaló nélkül is javasolt ellátogatni megelőző jelleggel.

CT

Szeletelő technikával dolgozik, mélyen és áthatóan vizsgál. A röntgennel ellentétben a felvételeket a tér több irányából is elérhetővé teszi, a kérésnek megfelelően akár bizonyos szöveteket felerősítve. A terhelés mértéke függ attól is, hogy milyen területet, mekkora felületen és milyen célból vizsgálunk. Egy mellkas CT például részletgazdagabb ábrázolást tesz lehetővé a mellkasröntgenhez képest.

MR

Mágneses elven működik, nem jár sugárterheléssel. A tudomány mai állása szerint nincs kártékony hatása a szervezetre. Indokolt esetekben, szülészorvosi beleegyezéssel akár várandósság esetén a harmadik trimesztert követően igénybe vehető, sőt, vannak kifejezetten a kisbabára irányuló MR vizsgálatok is egyes intézetekben. Ez a vizsgálattípus leginkább az agy, gerinc, ízületi területekre, kismedencei szervekre előnyös.

Vannak kivételes esetek, amelyek során nem végezhető el az MR?

Vannak olyan tényezők, melyek korlátozzák a lehetőségeket:
– várandósság vagy annak gyanúja,
– egyes fémprotézisek, (2000 után már MR-kompatibilis protéziseket használnak Magyarországon),
– szívritmus szabályozók,
– agyi aneurysma klippek,
– ismeretlen eredetű fémek, fémszilánkok,
– ismert kontrasztanyag-allergia,
– klausztrofóbia, pánik


Blog cikk megosztásaKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek