Aranyér műtét

Mit kell tudni az aranyerességről, annak tüneteiről és kiváltó okairól? Mikor válik szükségessé az aranyér műtét, és hogyan zajlik az eljárás a Wáberer Medical Centernél?

Az aranyeresség okai

Az aranyeresség népbetegség, melynek hátterében a végbél körüli vénás fonatok kitágulása áll. A végbél körüli fonatok élettani szerepe a végbél kipárnázása, ezek azonban különböző életmódbeli, illetve anatómiai okok miatt kitágulnak, megnagyobbodnak, a végbélnyíláson keresztül előeshetnek.

Az aranyér a végbél alsó részében a megnövekedett nyomás miatt alakulhat ki, amely többnyire a következő okok miatt léphet fel:

 • erőlködés a székletürítés során,

 • krónikus hasmenés vagy székrekedés,

 • elhízás,

 • terhesség,

 • anális közösülés,

 • kevés rostot tartalmazó étrend, illetve

 • rendszeres cipekedés nehéz súlyok emelésével.

Milyen aranyér műtét típusok léteznek?

Az aranyér tünetei

Az aranyérnek két fő típusa van:

 • A belső aranyér a végbél belsejében található, és nem feltétlenül látható.

 • A külső aranyér a végbélnyílás körüli bőr alatt, a végbélen kívül helyezkedik el.

Az aranyér olykor nem okoz fájdalmat, néha viszont a külső aranyér vérrögöt képezhet. Ez a trombotizált aranyér, amely jelentős fájdalmat okozhat. A kialakult aranyerek a végbélen keresztüli székletürítés során sérülhetnek. A kisebb hámsérülések csak átmeneti fájdalmat, égő-, csípő érzést, viszketést, kisebb vérzést okoznak.

A folyamatos irritációnak kitett aranyeres csomók viszont hajlamosak a gyulladásra, erőteljesebb vérzésre, illetve jelentős végbél körüli fájdalom is kialakulhat. Kezdetben a tünetek csak székletürítést követően jelentkeznek, azonban kezeletlen esetekben a fájdalom és az aranyér vérzése állandósulhat.

Külső aranyér képek.

Az aranyér kezelése

A legtöbb esetben az aranyér műtét nélkül, magától vagy otthoni aranyérkezelés hatására is zsugorodhat. A rendszeres életmódváltás ebben sokat segíthet. A könnyebb, erőlködés nélküli székletürítés segíthet megelőzni az aranyér fellángolását, amely ráadásul csökkenti a kialakulás kockázatát is.

A belső aranyér kezelése

Az aranyeres panaszok megelőzhetőek helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással. A már kialakult belső aranyerek kezelése történhet fájdalomcsillapító kúpok segítségével, amelyeknek enyhe érösszehúzó hatása is van, hogy csökkentsék a vérzést. Emellett a gyulladáscsökkentőket, illetve vénás keringést javító készítményeket is felírhat az orvos. Gyulladt aranyér esetén, valamint előrehaladott állapotban szükség lehet a belső aranyér műtéti eltávolítására.

A külső aranyér kezelése

Bizonyos esetekben az orvos műtét néküli beavatkozást javasolhat a súlyosabb szövődmények megelőzése érdekében. A szövődmények közé tartozik a kizáródott aranyér vérrögképződéssel, a gyulladás és a fertőzés. A kezelés az aranyér típusától és a szövődményektől függ. Előfordulhat, hogy többszöri kezelésre van szükség.

Minimálisan invazív eljárások

Tartós vérzés vagy fájdalmas aranyér esetén orvosa javasolhatja a rendelkezésre álló egyéb minimálisan invazív eljárások egyikét. Ezek a kezelések a rendelőben vagy más ambuláns környezetben végezhetők el, és általában nem igényelnek altatást.

 • Szkleroterápia

A külső és belső aranyér kezelésére szkleroterápiás injekciókat lehet alkalmazni. Orvosa kémiai oldatot fecskendez az aranyérbe, amelynek hatására az összezsugorodik.

 • Lézeres aranyérműtét

A koagulációs technikák lézer- vagy infravörös fényt vagy hőt használnak. Ezek hatására a kis, vérző belső aranyerek megkeményednek és összezsugorodnak.

 • Aranyérgyűrűzés

Orvosa egy vagy két apró gumiszalagot helyez a belső aranyér töve köré, hogy elvágja a vérkeringést. Az aranyér egy héten belül elszárad és leesik.

Az aranyér műtét típusai és menete

Önmagában konzervatív terápiával, előrehaladott aranyeresség esetén csak a tüneteket tudjuk átmenetileg mérsékelni. Az aranyeres csomók gumigyűrűzése csak provizórikus megoldást nyújt a panaszok enyhítésére.

A haemorrhoidectomia, azaz az aranyér hagyományos sebészi eltávolítása

Az aranyerességet sebészeti szempontból 4 stádiumra lehet osztani. A nagyobb aranyeres csomók (III-IV. fokú) sebészi megoldása javasolt, amikor a kilógó aranyér a végbélnyíláson keresztül előesik. A műtét során a kitágult vénás fonatot, a hozzá tartozó kis nyálkahártya szigettel eltávolítjuk, melyet követően a tünetek, vérzés, váladékozás, fájdalom, viszketés megszűnnek. A beavatkozással megelőzhetjük az aranyér kizáródását, bevérzését, illetve vérrög keletkezését is.

Előfordulhat, hogy a végbél teljes kör keresztmetszetének megfelelően, vagy annak nagy részében aranyerek helyezkednek el. Ekkor a műtét utáni végbélszűkület nagyobb veszélye miatt kétlépcsős műtétet javaslunk.

 • A műtétet altatásban végezzük, mely során mindvégig szigorúan ellenőrzött eszméletlen állapotban tartjuk a pácienst.

 • Az aranyeres csomónak megfelelően a nyálkahártyát behasítjuk, az ellátó artériát és vénát aláöltjük, majd a nyálkahártyaszigettel együtt eltávolítjuk.

 • A műtéti sebnek megfelelően a nyálkahártyasebet felszívódó fonallal zárjuk vagy nyitva hagyjuk.

 • A sebet kötéssel látjuk el.

 • Az eltávolított mintát szövettani feldolgozásra küldjük.

 • Amennyiben több szektor érintett, a beavatkozást mindegyiknél elvégezzük.

A HAL-RAR eljárás

A műtét során egy speciális eszközzel a panaszokért felelős haemorrhoidealis artériákat lekötjük, az előeső nyálkahártyának megfelelően pedig nyálkahártya-kettőzéssel a panaszokat okozó területen mucopexiát végzünk. Ugyanakkor a műtét előtt és után is fontosnak tartjuk a jobb eredmény elérése érdekében bizonyos életmódbéli változtatások betartását. A műtét során az előeső, akár többmezőben elhelyezkedő nyálkahártya előesést megszűntetjük, a későbbiekben potenciálisan panaszokat okozó haemorrhoidealis artériákat aláöltjük.

Longo műtét az aranyér kezelésére.

Aranyér műtét gyógyulási ideje

A műtét alatt a páciens alszik, így semmilyen fájdalmat nem érez. A műtéti terület rendszerint 2-3 hétig még fájdalmas lehet, mely a fájdalomcsillapítók szedésével, ülőfürdővel, Lidokain tartalmú kúp és kenőcs használatával jelentősen javulni szokott. A külső aranyér gyógyulási ideje műtéti kezeléssel kb. 1-2 hétre csökkenthető.

Aranyér műtét árak a Wáberer Medical Centernél

A Wáberer Medical Centerben célunk, hogy pácienseinknek minél komfortosabb körülményeket teremtsünk a gyógyuláshoz vezető úton. Ezért Önt esetmenedzserek támogatják a beavatkozáshoz kapcsolódó lépések mentén, valamint tájékoztatják Önt a fontos tudnivalókról.

Foglaljon időpontot online felületünkön proktológia magánrendelésre vagy hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon. Ha Ön már biztosan tudja hogy műtétre van szüksége, kérjen közvetlenül árajánlatot a mutet@wmc.hu e-mail címen!

A személyre szabott árajánlatot 2 munkanapon belül megküldjük Önnek, melyben valamennyi felmerülő költségről és lényeges körülményről tájékozódhat!”

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek