Térd

A térdünk meglepően összetett ízület, számos porc és szalag alkotja, amelyek sérülése és kopása is problémákat és fájdalmakat okozhat. Mégis a legtöbb térdbetegség esetében sokan úgy érzik, együtt tudnak élni a fájdalomérzettel. Kezelés nélkül azonban ezek az térdbetegségek további, még súlyosabb károsodáshoz vezethetnek, ami nem csak bonyolultabb műtéti eljárásokat igényel, de jóval hosszabb felépüléssel is jár.

Online időpontfoglalás Időpontfoglalás: +36 1 323 7000

A térd problémáit okozhatja elhasználódás és kopás, ízületi gyulladás, ficamok, porckárosodások és sérülések következtében fellépő szalagsérülések és szakadások is. Ha ezek a problémák fájdalom formájában jelentkeznek, akkor mindenképpen érdemes ortopéd szakorvosi vizsgálatra jelentkezni. Konzervatív kezelés, fizikoterápia is gyakran segíthet, de amennyiben műtétre van szükség, azt általában nem szabad halogatni, mert további súlyosabb károsodáshoz vezethet.

PORCPROBLÉMÁK

A térdízület porcfelszínei nagyon ellenállóak, rendszeres és túlzott terhelés esetén azonban előfordulhat porcpuhulás, amely porcfeltöredezést, gyorsan fokozott porckopást is okozhat. Ilyen esetben rendkívül fontos az esetleges kiváltó okok feltérképezése, röntgen és MR-vizsgálattal a precíz diagnózis felállítása. A károsodás mértéke gyakran artroszkópos műtét során határozható meg még pontosabban, amikor annak sebészi ellátása is megtörténhet azonnal.

Az artroszkópia ízületi betegségek egyik legmodernebb, és központunkban is alkalmazott műtéti megoldása. Ez a nagyobb terheléssel, műtéti sebbel és feltárással járó műtéteket kiváltó eljárás, melyet elsősorban térdnél, vállnál és bokaízületnél alkalmazunk. Az apró bemetszéseken keresztül a problémás ízületbe vezetett kamerán keresztül alaposan megvizsgálhatjuk azokat és speciális eszközökkel a talált kóros elváltozásokat azonnal kezelni is tudjuk.

Ez a műtét típus segíthet a porcleválások esetében is, amikor apróbb darabok törnek le, és szabadon mozogva bejuthatnak a porcfelszínek közé, egyfajta zárat, és rendkívüli fájdalmat okozva.

TÉRDKALÁCS PROBLÉMÁK

A porc által borított térdkalács (patella) ficam, szalagsérülés vagy a porcproblémák miatt is károsodhat. A porcfelszín túlterhelése tompa fájdalommal jár behajlított állapotban és általában lefelé irányuló lépcsőzés közben. Mérsékelt vagy intenzív fájdalom esetén minden esetben javasolt ortopéd szakorvos felkeresése. A térdkalács sérülései műtéti úton kezelhetők általában artroszkópos beavatkozással.

MENISCUSSÉRÜLÉS

A térdízületben található félhold alakú rugalmas porcok, mint ütköző szerepét töltik be a combcsont és a lábszárcsont között. Ennek a szakadásai, sérülései idős korban ugyanúgy előfordulhatnak, mint intenzív sportterhelés esetén fiatalabb korban. Ilyen esetben nem csak fájdalom jelentkezik, de a láb behajlítása és kinyújtása is korlátozottá válhat, vagy nem lehetséges. A hirtelen bekövetkezett sérülések esetén szakorvoshoz érdemes fordulni. Az ilyen sérülések kezelése műtéti úton, a szakad részek rögzítésével, megvarrásával, vagy azok óvatos eltávolításával történik.

KERESZTSZALAG PROBLÉMÁK

A térd keresztszalag elsődleges feladata az ízület stabilizálása. A sérülést – főként sportolók esetében – a térd gyors hajlítása, forgatása vagy oldalterhelése okozhatja. Kezelésére artroszkópos műtét javasolt, mely során általában a beteg térd körül található saját ínát használjuk fel a szakadt szalag pótlására.

KOPÁS, BALESETI SÉRÜLÉS, PROTÉZISBEÜLTETÉS

A térdízület súlyos kopása, krónikus gyulladásos megbetegedése, vagy sérülése, törése miatt felléphet olyan állapot, amikor az eredeti állapota nem állítható helyre, és a páciens mozgásának tartós és radikális korlátozását okozhatja, nem beszélve a fájdalommal való együttélésről. Ilyenkor javasoljuk térdprotézis beültetését. A modern protézisek ma már teljes értékűen helyettesítik a teljes ízületet, és gyorsan visszaadják a mozgási szabadságot. A Wáberer Ortopédiai Centrumban térdprotézis-beültetés előtt mindig teljeskörű képalkotó diagnosztikát végzünk, majd a legmodernebb műtéti technikákkal, a lehető leggondosabb lágyrészkímélő technikával végezzük a beavatkozásokat.

Nemzetközileg is igazolt, hosszútávon a legjobb eredményekkel rendelkező térdprotézisekkel és rendkívül gyors rehabilitációval és a leggondosabb vérzés- és fájdalomcsillapítás mellett végezzük a műtéteket, aminek a legfontosabb célja, hogy a beteg mozgását és így életminőségét visszaadjuk.

 

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek