Áraink

Reumatológia magánrendelés

A leggyakoribb reumatológiai betegségek

 • derékfájás, nyaki és háti panaszok

 • idegbecsípődés

 • arthrosis (porcok károsodása miatt kialakuló ízületi degeneráció)

 • ízületi fájdalmak (váll, könyök, csukló, kéz,csípő, térd, boka,láb)

 • ülőideggyulladás (ischias)

 • rheumatoid arthritis

 • autoimmun betegségek (pl. szisztémás lupuserythematosus, szisztémás sclerosis)

 • pikkelysömörhöz (psoriasis) társuló ízületi gyulladás

 • köszvény

 • spondylitis ankylopoetica(gerinc ízületi gyulladások)

 • ínhüvelygyulladások, golfkönyök, teniszkönyök,sarokcsonti fájdalom

 • csontritkulás

A reumatológia mit vizsgál?

A reumatológia az ízületeken kívül a mozgásszervi rendszer részeinek (inak, izmok, szalagok) konzervatív, nem műtéti kezelésével foglalkozik. A belgyógyászat ezen szakterülete több mint 100 különböző komplex betegséget fed le, amelyeket együttesen reumatológiai betegségeknek neveznek, és amelyek közé tartozik az ízületi gyulladás számos formája, valamint a lupusz és a Sjögren-szindróma is. A reumatológia a görög reuma szóból származik, amelynek jelentése “ami áramlik”, és először a 17. században használták az ízületi gyulladásra, mint olyan állapotra, amely az egész testben áramlik.

Reumatológia vagy ortopédia?

A reumatológia és az ortopédia ellátási területei sok esetben fedik egymást. De amíg az ortopédia fizikai és sebészeti beavatkozásokat is alkalmaz a gyógyító eljárásai között, addig a reumatológia különböző mozgás terápiákkal (fizikoterápia, gyógytorna) gyógyít. Szakrendelésünkön lehetőség van lágylézeres ( 1800 mW-os Safe laser)fájdalom és gyulladáscsökkentő kezelésekre, valamint a nyirokér keringés helyreállítását szolgáló lymphomasszázs, gyógytorna, gyógymasszázs kezelésekre is.

Alkalmazunk különböző injekciózási technikákat (lokális-, szteroid injekciók, gerinc blokádkezelés, kollagén terápia, hyaluronsavas izületi feltöltés) és kineziotape kezeléseket. Lehetőség van gyógyászati segédeszközök felírására és használatuk betanítására.

Hátfájdalom kivizsgálása és kezelése a reumatológia szakrendelésen

A hátfájás, a deréktól egészen a nyakig terjedhet, ez ma a leggyakoribb mozgásszervi panasz. A fájdalom erőssége időről időre változhat, korlátozhat a szabad mozgásban, de gyakran sugározhat a csípők és a lábak felé is. Ha a lábak felé sugárzó fájdalom erős, zsibbadás vagy a lábfej gyengesége tapasztalható, amivel együtt járhat széklet vagy vizelettartási zavar, akár láz vagy hasi fájdalom, akkor mielőbb orvoshoz kell fordulni. Az előrehaladott csontritkulás is fájdalommal jár a sorozatos csigolya-összeroppanások miatt.

Mi okozza a tüneteket?

A panaszok mögött a legtöbb esetben az ülőmunka és a mozgásszegény életmód áll. Azonban előfordulhat, hogy nehéz tárgy emelését követően a háti izomzat és szalagok megnyúlnak, míg a tartóizomzat gyengesége, fáradtsága miatt a porckorongok enyhén összenyomódnak. Ezek a tünetek, illetve a kialakult panaszok rendszeres mozgással, megfelelően erős törzsizomzattal megelőzhetők.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

A fizikális vizsgálaton túl, neurológiai, képalkotó, vagy laborvizsgálat is szükséges lehet a probléma feltárására. A képalkotó vizsgálatok közül az egyszerű röntgen a csontok állapotáról, a csontsűrűségvizsgálat a csontritkulás mértékéről ad felvilágosítást, míg az CT vagy MR során pontos képet kaphatunk a gerincoszlopot körbevevő idegek állapotáról.

Lehetséges terápiák

Amennyiben a tünetek enyhék és a háttérben a gerinc kisízületeinek elváltozása, illetve a porckorongok kopása igazolódik, akkor elegendő lehet az életmódváltozás, a gyógytorna, a nem szteroid fájdalomcsillapítók rövidtávú alkalmazása. Ha azonban a porckorong előreboltosulása vagy porckorongsérv alakul ki, akkor a gerinccsatornából kilépő ideggyök vagy idegfonat nyomás alá kerül. Ez azt jelenti, hogy a csigolyák között lévő, a gerinc rugalmasságát és hajlékonyságát biztosító porckorong elveszíti tartását és hátrafelé kitüremkedik, esetleg a külső rostos burkának kiszakadásával a belső rugalmas része is kijuthat.

Az ülőideg nyomása, az ülőideggyulladás – másnéven az ischias – az ideg ellátási területére kisugározva éles fájdalmat okoz tomportájon a lábak felé, lefelé nyilallva. A fájdalom sokféle lehet: enyhétól a kínzó égőig, zsibbadással, tűszúrásérzéssel, érzés kieséssel kezdődhet enyhén, majd fokozatosan erősödhet. A fájdalomérzés rendszerint az ideg lefutási pályáját követve az egyik alsó végtagot is érinti. Akut, erős gerincfájdalom esetén a gerincet lehetőség szerint kímélni ajánlott, mellette fájdalomcsillapítás, illetve gyulladáscsökkentés javasolt.

A fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszereken túl a reumatológus izomlazító gyógyszert, illetve a fájdalom helyére adott lokális szteroid injekciókat vagy rövid infúziós kezeléseket ún. ischias infúziókat alkalmazhat. A nagy fájdalom és gyulladás csökkenésével előtérbe kerül a gyógytorna, az érintett terület lazítása, nyújtása, illetve a tartásjavító tornák elsajátítása és az életmód megváltoztatása. Amennyiben a konzervatív kezelés eredménytelen, bénulás, széklet-, vizelettartási zavar áll fenn, akkor műtéti beavatkozás válhat szükségessé.

Lymphoedema kezelés

Nyiroködéma esetén a nyirokrendszer elégtelensége miatt fehérjedús folyadék lép ki a szövetek közötti térbe. Ezt a szövetek közötti kóros felhalmozódást nevezik vizenyőnek vagy ödémának. A nyirokrendszer egyfajta tisztogató, szűrő funkciót lát el, amivel nagyon fontos szerepet játszik a kórokozók elleni küzdelemben, az immunrendszer működésében.

A nyirokrendszer erekből és nyirokcsomókból áll. A nyirokerek részben a vénás rendszerrel párhuzamosan futnak, részben azoktól függetlenül vannak jelen a szervezetben. A nyiroknedv – idegen néven limfa – úgy keletkezik, hogy a verőerek által a szervekhez szállított folyadékot a visszérrendszer nem tudja teljes mennyiségében visszaszállítani, így a maradék a nyirokkapillárisokon keresztül a nyirokkeringés segítségével jut vissza a gyűjtőérbe.

Mielőtt a nyirok a vénás rendszerbe ömlene, számos nyirokcsomón halad keresztül, amelyek apró szűrőként megtisztítják a nyiroknedvet azoktól a sejtektől és egyéb alkotórészektől, amelyekre a szervezetünknek nincs szüksége vagy egyenesen károsak is lehetnének ránk nézve.Mivel a nyirokerek a gyűjtőérbe ömlenek, ezért a nyirokrendszer elégtelensége összefügghet a vénás rendszer elégtelenségeivel is, ugyanis ha a vénás keringés elégtelen, a nyiroknedv nem tud a vénákba ömleni, csak pang a nyirokerekben. A kezelés mindig komplex, több módszer együttes alkalmazását jelenti! Ezek egyike a rugalmas pólya vagy harisnya alkalmazása az érintett végtagon, amelyeket az orvos írja fel és pontos méret alapján, egyénre szabottan készülnek. Ezt kiegészítik egy speciális masszázzsal, az úgynevezett nyirokdrenázzsal, amit erre képzett szakember végezhet kézzel, vagy speciális készülékkel. Mindezeken túl gyógytornász segítségével végrehajtott speciális gyakorlatok, illetve szükség esetén a vénás keringést javító készítmények szedése jelentheti még a terápia részét.

Szakembereink

Dr. Dávid Dezső reumatológus szakorvos magyar Orvosunk magyar nyelven beszél. 16+ Pácienseket 16+ éves kortól fogad.

Kapcsolódó vizsgálatokÁraink

Reumatológiai szakorvosi vizsgálat
37 500 Ft
Reumatológiai kontrollvizsgálat (2 hónapon belül) Kontrollvizsgálat a Wáberer Medical Centerben történő szakorvosi vizsgálatot követő két hónapon belül vehető igénybe.
30 000 Ft
Injekció anyaga - Diprophos
Injekció anyaga - Kenalog
Injekció anyaga - Lidocain
Injekció anyaga - Voltaren
Injekció beadása - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként
Transsacralis epiduralis injekció beadása - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként
További árak betöltése Bezár


KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek