A nyári időszakban különösen fontos odafigyelnünk az étrendünkre. Úgy kell megfelelő minőségű tápanyagokhoz jutnunk, és hidratáltaknak maradnunk, hogy emellett nem viszünk be felesleges mennyiségű ételt. Ehhez szuper választás a sok lédús gyümölcs és zöldség fogyasztása!
Ahogyan emelkedik a hőmérő higanyszála, úgy csökkenhet az étvágyunk. Mindannyian ismerjük a túlzó jóllakottság érzését, melyet nyáron még nehezebben viselünk. A zsíros, puffasztó, szénhidrátban teli ételekkel a nagy melegben túlterhelhetjük szervezetünket. A nehéz ételek helyett válasszunk könnyű, de tápláló alternatívákat, például salátát, smoothiet és könnyű grillezett ételeket, de kerüljük az olajban sült és túl fűszeres fogásokat.
A zamatos, lédús gyümölcsök és zöldségek Isteni ízük mellett számos jótékony hatással is bírnak. Íme top 7 tápláló, magas víztartalmú, és vitaminokban gazdag nyári tippünk:
GÖRÖGDINNYE
Igazi nyári csemege, intenzív íze ellenére víztartalma magasabb, mint 90%. Gazdag A-vitaminban, C-vitaminban, magnéziumban és antioxidáns hatású likopinban. Kalóriatartalma alacsony, így fogyókúrázók is bátran élvezhetik. Egy szelet (150 g) dinnye kb. 45 kcal-t tartalmaz.
SÁRGADINNYE
Több, mint 90%-a víz, tápanyagban azonban nem szenved hiányt. A benne található A-vitamin erősíti az immunrendszert és véd a fertőzések ellen. Már 20 dkg sárgadinnye is fedezheti a napi C-vitamin szükségletet.
UBORKA
Víztartalma elérheti a 97%-ot. Sok káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Gazdag B- és C-vitaminban is. A diétázók legjobb barátja, hiszen rendkívül alacsony a kalóriatartalma. Csodás hatással van bőrünkre, így ha néhány szeletet hidegen arcunkra, vagy szemünkre helyezünk ott is kifejti varázslatos hatását.
ŐSZIBARACK
Közel 90% a víztartalma. Gazdag antioxidánsokban, A-, B- és C-vitaminokban, valamint káliumban. A benne lévő niacin csökkenti a vérnyomást, míg a rostok és pektin segíti az emésztést és megakadályozza a székrekedést. Támogatja a szív- és érrendszerünk egészségét. Magas rosttartalmának köszönhetően kellemesen eltelít. Egy darab őszibarackban csupán kb. 60 kcal található.
NARANCS
Víztartalma megközelíti a 90%-ot. Sok C-vitamint, káliumot, folsavat, kalciumot, magnéziumot, A- és B-vitamint tartalmaz. A magas rosttartalomnak köszönhetően telítettségérzetet ad, így segít kontrollálni a túlzott mennyiségű étkezést.
EPER
Nagy mennyiségű vizet tartalmaz. Érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen pozitív, gyulladáscsökkentő hatású. Segít megelőzni a szívbetegségeket, a cukorbetegséget és bizonyos ráktípusok kialakulását.
PARADICSOM
Víztartalma is 90% felett van. A paradicsomban található nagy mennyiségű antioxidáns hatású likopin, mely hőkezelés hatására sem tűnik el a gyümölcsből, zöldségből. Számos kutatás bizonyítja, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A nyári időszakban az emésztési problémák gyakrabban jelentkezhetnek. Ha rendszeresen tapasztalsz emésztési nehézségeket, puffadást vagy hasfájást, érdemes felkeresni gasztroenterológiai szakrendelésünket, aki további személyre szabott étrenddel és tanácsokkal segíthet Neked az egészséges étkezés és életmód kialakításában.
Blog cikk megosztása