Ahogyan emelkedik a hőmérő higanyszála, úgy csökkenhet az étvágyunk. Mindannyian ismerjük a túlzó jóllakottság érzését, melyet nyáron még nehezebben viselünk. A zsíros, puffasztó, szénhidrátban teli ételekkel a nagy melegben túlterhelhetjük szervezetünket. A nehéz ételek helyett válasszunk könnyű, de tápláló alternatívákat, például salátát, smoothiet és könnyű grillezett ételeket, de kerüljük az olajban sült és túl fűszeres fogásokat.
A zamatos, lédús gyümölcsök és zöldségek Isteni ízük mellett számos jótékony hatással is bírnak. Íme top 7 tápláló, magas víztartalmú, és vitaminokban gazdag nyári tippünk:
Igazi nyári csemege, intenzív íze ellenére víztartalma magasabb, mint 90%. Gazdag A-vitaminban, C-vitaminban, magnéziumban és antioxidáns hatású likopinban. Kalóriatartalma alacsony, így fogyókúrázók is bátran élvezhetik. Egy szelet (150 g) dinnye kb. 45 kcal-t tartalmaz.
Több, mint 90%-a víz, tápanyagban azonban nem szenved hiányt. A benne található A-vitamin erősíti az immunrendszert és véd a fertőzések ellen. Már 20 dkg sárgadinnye is fedezheti a napi C-vitamin szükségletet.
Víztartalma elérheti a 97%-ot. Sok káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Gazdag B- és C-vitaminban is. A diétázók legjobb barátja, hiszen rendkívül alacsony a kalóriatartalma. Csodás hatással van bőrünkre, így ha néhány szeletet hidegen arcunkra, vagy szemünkre helyezünk ott is kifejti varázslatos hatását.
Közel 90% a víztartalma. Gazdag antioxidánsokban, A-, B- és C-vitaminokban, valamint káliumban. A benne lévő niacin csökkenti a vérnyomást, míg a rostok és pektin segíti az emésztést és megakadályozza a székrekedést. Támogatja a szív- és érrendszerünk egészségét. Magas rosttartalmának köszönhetően kellemesen eltelít. Egy darab őszibarackban csupán kb. 60 kcal található.
Víztartalma megközelíti a 90%-ot. Sok C-vitamint, káliumot, folsavat, kalciumot, magnéziumot, A- és B-vitamint tartalmaz. A magas rosttartalomnak köszönhetően telítettségérzetet ad, így segít kontrollálni a túlzott mennyiségű étkezést.
Nagy mennyiségű vizet tartalmaz. Érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen pozitív, gyulladáscsökkentő hatású. Segít megelőzni a szívbetegségeket, a cukorbetegséget és bizonyos ráktípusok kialakulását.
Víztartalma is 90% felett van. A paradicsomban található nagy mennyiségű antioxidáns hatású likopin, mely hőkezelés hatására sem tűnik el a gyümölcsből, zöldségből. Számos kutatás bizonyítja, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A nyári időszakban az emésztési problémák gyakrabban jelentkezhetnek. Ha rendszeresen tapasztalsz emésztési nehézségeket, puffadást vagy hasfájást, érdemes felkeresni gasztroenterológiai szakrendelésünket, aki további személyre szabott étrenddel és tanácsokkal segíthet Neked az egészséges étkezés és életmód kialakításában.