Mikor alakul ki sérv?

Sérvnek nevezzük azt, mikor valamelyik belső szerv a normál anatómiai helyzetéből, üregéből veleszületett vagy szerzett nyíláson keresztül kitüremkedik. A sérvek leggyakrabban a hasfalat érintik, ennek oka, hogy a hasfal egymáson fekvő izomlapokból áll és ezen izmok gyengesége esetleges megnyílása és a hason belül megnövekvő nyomás együttesen járul hozzá a hasüregi szervek kitüremkedéséhez, a sérv kialakulásához.

A hasfali sérvek döntő többsége lágyéktáji sérv, egyéb területet érintő sérvek például a köldöksérvek, a köldök körüli sérvek, a korábbi műtétek következményeként kialakult sérvek, illetve az ágyék és medencetáji sérvek. Részben genetikai eredetű is lehet, egyes családokban gyakrabban fordul elő, de vannak olyan hajlamosító állapotok is a kialakulására, mint az elhízás, dohányzás, terhesség.

Miért kell a beavatkozást elvégezni?

A sérv kialakulása nyilalló, húzó, feszülő, tompa fájdalmat járhat, ezzel együttesen jelenik meg kisebb-nagyobb elődomborodás az érintett területen. Van olyan eset is, hogy a sérv fájdalom nélkül jár.
A dudor nagysága változhat, intenzívebb mozgás hatására súlyosbodhat. A sérvtartalom legtöbbször visszahelyezhető a hasüregbe a sérvkapun keresztül. Kezelés nélkül viszont fennáll a sérvkizáródás veszélye.

Kizáródás során a sérvtartalom nem tud visszajutni a hasüregbe, ezáltal sérülhet a kizáródott bélszakasz vérellátása, sürgősségi helyzet alakulhat ki az életet veszélyeztető bélelhalás veszélyével, mely csak halaszthatatlan, akut műtéttel kezelhető.

A sérvvel kapcsolatban felmerülő kérdésekre Dr. Hidas Tamás, sebész szakorvosunk válaszol

Szakembereink

Dr. Czeller Dániel általános sebész szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 18+ Pácienseket 18+ éves kortól fogad.
Dr. Hidas Tamás általános sebész szakorvos magyar, angol, német Orvosunk magyar, angol, német nyelven beszél. 15+ Pácienseket 15+ éves kortól fogad.
KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek