Laparoszkópos bal hemicolectomia

Mi a vastagbél szerepe?

A vastagbél (colon) emésztőrendszerünk vékonybelek, illetve a végbél között elhelyezkedő szakaszát képezi, mely a hasüregben fordított U alakban helyezkedik el. Ebben a bélszakaszban történik az emésztés utolsó fázisa, a víz visszaszívása, illetve ionok cseréje, itt alakul ki a formált széklet, mely a vastagbél végső kimeneti részén, a végbélen keresztül távozik.

A vastagbél gyulladásos, jó-, és rosszindulatú daganatos elváltozása miatt szükség lehet annak részleges, ritka esetben akár teljes eltávolítására. A bal oldali hemicolectomia a haránt vastagbél utolsó szakasz, a bal vastagbél hajlat, a leszálló vastagbél és a szigmabél eltávolítását jelenti, mely esetben nem kell számolni hosszú távon életvitel béli változással.
A laparoszkópos műtét során 3-4 darab 5-10 mm-es metszéseket alkalmazunk, itt vezetjük be az kamerát, illetve a műtéthez szükséges további eszközöket. A két bélvég közötti folytonosság helyreállítását egy kisebb, kb. 10-12 cm-es metszésen keresztül a hasüreg elé emelve végezzük.

Miért kell a beavatkozást elvégezni?

A jóindulatú daganatos elváltozások műtét nélkül tovább nőhetnek, egy részük rosszindulatú daganattá alakulhat át. A rosszindulatú elváltozások előrehaladott esetben bélelzáródáshoz, vérzéshez, a bélfal átfúródásán keresztül hashártyagyulladáshoz vezethetnek, távoli szervekbe adhatnak áttéteket, a kialakuló szövődmények végzetesek lehetnek.

 

Robotasszisztált műtétek

A vastagbél eltávolítását a laparoszkópos eljárás mellett da Vinci robotasszisztiált módszerrel is végezzük. Ennek a lehetősége hazánkban magánegészségügyi ellátás keretein belül egyedül a Wáberer Medical Centerben érhető el.

További információ

Hogyan végezzük a műtétet?

A műtétet altatásban végezzük.  A köldök fölött ejtett kis metszésen keresztül a hasüreget egy erre kiképzett speciális eszközön keresztül széndioxid gázzal felfújjuk. A laparoszkóp egy vékony cső kamerával a végén, melyet arra használunk, hogy a hasüregen belül tájékozódjunk, a hasüreget áttekinthessük, a műtét egy nagy képernyőn keresztül követhető. 3-4 kisebb metszést készítünk, ezen keresztül az eszközöket bevezetve a haránt vastagbél utolsó szakaszát, a bal vastagbél hajlatot, a leszálló vastagbelet és a szigmabelet a hátsó hasfalról felemeljük a potenciálisan érintett nyirokcsomókkal és nyirokutakkal együtt. A belet ellátó artériák és vénák elzárásra kerülnek, majd kis metszésen keresztül a belet a hasfal szintje elé emeljük, eltávolítjuk. Amennyiben a májban vagy egyéb helyen áttétre gyanús képletet észlelünk, abból mintát veszünk.

Előfordulhat, hogy az elváltozás laparoszkópos technikával biztonságosan nem távolítható el, ekkor a nyitott hasi műtétre térünk át. Ritkán az is előfordulhat, hogy a talált lelet alapján a bélszakaszok nem egyeztethetők biztonságosan, így a visszahagyott vastagbelet átmenetileg egy, a hasfalon ejtett nyíláson keresztül kivezetjük a hasfalra, ún. sztómát (vendégnyílást) képezünk. A műtétet követően a széklet a hasfalra rögzíthető sztómazsákba ürül. Amennyiben lehetséges, egy későbbi időpontban, újabb műtét során a már gyógyult bélszakaszok egyesíthetők.

 

 

A műtéti eljárás előnyei

A laparoszkópos műtét előnyei a nyitott műtéttel szemben:

 • kisebb műtéti megterhelés
 • rövidebb kórházi tartózkodás és gyógyulási időszak
 • kisebb műtét utáni fájdalom
 • jobb kozmetikai eredmény
 • bélműködés gyorsabb beindulása
 • szilárd táplálkozáshoz való hamarabbi visszatérés
 • az onkológiai radikalitás a nyitott műtétével azonos
 • kevesebb műtét utáni összenövés
Van-e egyéb kezelési lehetőség?

A jóindulatú daganatos elváltozások korai szakaszban (vastagbél polip) esetenként eltávolíthatók vastagbél tükrözés során, a nagyobb méretű polipok csak sebészi úton távolíthatók el. A vastagbél rosszindulatú elváltozásainál alternatív terápiás lehetőség nincs. Bizonyos esetekben úgynevezett neoadjuváns kezeléssel (sugárterápia, kemoterápia) lehet szükség a daganatos szövetszaporulat méretének csökkentésére, a műtét sikerének elősegítése érdekében.

A műtét potenciális szövődményei

Vérzés, érsérülés, bélvarratok szétválása, hasfali seb fertőződése, sipoly kialakulása, a has bőre a heg körül érzéketlenné válhat (rendszerint 2-3 hónapon belül elmúlik), mélyvénás trombózis.

 

 

 

Hogyan kell felkészülöm a műtétre?

Legvalószínűbb, hogy a műtét megelőző napon érkezik intézetünkbe. Ettől függetlenül 1-2 héttel a tervezett műtéti nap előtt elvégezzük a szükséges kivizsgálást, ami laborvizsgálatot, EKG, röntgent és szükség esetén aneszteziológiai vizsgálatot jelenthet.
A vastagbélműtétekhez szükség lehet a vastagbél és végbél teljes kiürítéséhez, ennek érdekében a sebésze kérheti, hogy a műtétet megelőző pár napban tartson folyadékdiétát, esetleg székletlazító szedésére, beöntésre is szükség lehet a műtét előtt. Erre vonatkozó részletes tanácsokkal operáló orvosa fogja ellátni.

Meddig kell kórházban maradnom?

A műtétet követően általában 3-5 nap után bocsátjuk el intézményünkből.

Lesznek fájdalmaim a műtét után?

Műtét alatt aludni fog és semmilyen fájdalmat nem érez. Ébredést követően várható, hogy bizonyos diszkomfort éri majd, mindent megteszünk, hogy ezt minimalizáljuk, illetve ha kialakult, akkor csillapítsuk. A műtétet követően a metszés fájdalmas lehet, a műtét befejező lépéseként a sebet érzéstelenítjük.

A felépülés időszaka

Vastagbél részleges eltávolítása után normális, ha akár hetekig is gyengébbnek, fáradékonyabbnak érzi magát, de általában 1-2 héten belül visszatérhet normál aktivitásához. Fontos, hogy otthonában kezelőorvosa által javasolt diétát tartson, fokozatosan terhelje magát. Amennyiben sztómaképzés történt a műtét alatt, műtét után sztóma-terápiás nővér segíthet a sztóma kezelésének megtanulásában.

Mikor kezdhetek el sportolni?

A műtét utáni pár hétben fáradékonyabbnak fogja érezni magát, javasolt a mindennapi aktivitás fokozatos visszaépítése. Az első 6 hétben kerülje a nehéz fizikai munkát, súlyok emelését, intenzív sporttevékenységeket.

Mikor mehetek vissza dolgozni?

A munkába való visszatérés függ a munka típusától és a műtét kiterjedésétől. Laparoszkópos műtét esetén várhatóan 1-2 héten belül visszatérhet a munkavégzéshez.

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek