Mi az epehólyag funkciója?

Az epehólyag páratlan szervünk, amely a máj alatt helyezkedik el a bordák mögött jobb oldalon. A máj által termelt zöldes-barnás epe segíti a zsírok emésztését. Ez a folyadék az epehólyagban tárolódik, besűrűsödik, mielőtt az epevezetéken keresztül a vékonybélbe kerül. Az epehólyag nem nélkülözhetetlen szervünk, így eltávolítása nem jár negatív következményekkel.

Mikor van szükség az epehólyag eltávolítására?

Az epehólyag leggyakoribb betegsége az epekövek jelenléte, amelyek gátolják az epe ürülését az epehólyagból, ennek következtében megduzzadhat, gyulladást eredményezhet, amely további erős hasi fájdalmakat, emésztési zavarokat is okozhat.

Méretüket tekintve 1 mm-től több cm-ig is előfordulhat. Kialakulására hajlamosító állapot lehet az elhízás, cukorbetegség, anyagcserezavar, májbetegségek.
Epekövek esetén érdemes a műtéti beavatkozást választani, mivel ez a legbiztonságosabb mód a kezelésére és megelőzi olyan további szövődmények kialakulását, mint a sárgaság, vagy hasnyálmirigy gyulladás.

Mi az a cholecystectomia?

Az epehólyag sebészi eltávolítását jelenti hasi metszésből. Az epehólyag egy kis zsákszerű szerv, mely a máj zsigeri felszínén a bordaív mögött helyezkedik el a has jobb oldalán. Az epehólyag feladata, hogy a máj által termelt epét tárolja, besűrítse.

Mikor van szükség az epehólyag eltávolítására?

A beavatkozásra az epehólyagban található jóindulatú daganat (polip) vagy epehólyagkövesség miatt kerülhet sor. Az epehólyagkövesség típusos esetben jobb bordaív alatti fájdalmat okoz, mely a lapockákba sugárzik, ugyanakkor az esetek egy részében az epehólyagkövek nem okoznak panaszt („néma kövek”).

Mindhárom esetben szükséges az epehólyag eltávolítása, mert ezzel megszüntethető a görcsös hasi fájdalom, megelőzhető az epehólyag gyulladása, és az olyan súlyos szövődmények, mint az epeúti kövesség, epeúti gyulladás, a májtályog, a hasnyálmirigy gyulladás, mely vérzéses, fertőzéses formája még a mai modern terápia mellett is potenciálisan halálos kimenetelű, illetve a nehezen vagy egyáltalán nem kezelhető, az epehólyag rosszindulatú daganata.

Van-e egyéb kezelés/megoldás?

Az epekövek UH vezérelt zúzásától nem várható jó hosszútávú eredmény, ezért nem is javasoljuk. Az apróbb, az epehólyagból kisodródó epekövek epeúti kövességet okozhatnak, következményes sárgasággal, epeúti gyulladással, valamint potenciális hasnyálmirigy gyulladással.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Legvalószínűbb, hogy a műtét napján érkezik majd intézetünkbe ritkán előfordul, hogy már előző esti befekvés szükséges.  1-2 héttel a tervezett műtéti nap előtt elvégezzük a szükséges kivizsgálást, ami laborvizsgálatot, EKG, röntgent és szükség esetén aneszteziológiai vizsgálatot jelenthet.

Hogyan történik a beavatkozás?

A műtétet altatásban végezzük, a jobb bordaív alatt ejtett metszésen keresztül az epehólyagot ellátó kis artériát, illetve az epehólyagvezetéket kipreparáljuk, műanyag klippekkel zárjuk. Az epehólyagot kipreparáljuk majd szövettani vizsgálatra küldjük. A műtéti területen szilikoncsövet (draint) hagyunk vissza, majd a hasfalat rétegesen zárjuk. A műtét átlagosan 30-60 percet vesz igénybe, mely az előkészületekkel, az altatással és a záró lépésekkel ez megközelítőleg 30-40 perccel hosszabbítja meg.

Milyen szövődményei lehetnek a műtétnek?

A nyitott epehólyagkivétel lehetséges szövődményei:

Vérzés, fertőzés, bélsérülés, illetve érsérülés, a has bőre a heg körül érzéketlenné válhat, ez rendszerint 2-3 hónapon belül magától elmúlik, a hasfali metszés helyén sérv alakulhat ki, mélyvénás trombózis.

Lesznek fájdalmaim a műtét után?

Ébredést követően várható, hogy bizonyos diszkomfort éri majd, mindent megteszünk, hogy ezt minimalizáljuk, illetve ha kialakult, akkor csillapítsuk.

A műtétet követően a metszés fájdalmas lehet, a műtét befejező lépéseként a sebet érzéstelenítjük. A fájdalomcsillapítók az elkövetkező időszakban fokozatosan szükségtelenné válnak majd.

A felépülés időszaka

A legtöbb ember 1-2 héten belül ismét munkába tud állni.

Kérjük, kerülje a műtét utáni közvetlen időszakban:

  • 6-8 hétig a megerőltető sportot (pl. futás, aerobic).
  • Fokozatosan emelje a fizikai megterhelést olyan ütemben, ahogy érzi, hogy képes rá
  • 7 nap után könnyű futás általában nem okoz gondot, különösen, ha korábban is rendszerszeresen járt futni
  • 24-36 órát (vagy tovább, ha úgy érzi) ne menjen emeletnyi magasságot lépcsőn
KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek