Pajzsmirigyműtétek

Pajzsmirigyműtétek

Hogyan zajlanak a pajzsmirigyműtétek, milyen típusai vannak, és mikor van szükség a beavatkozásokra? Milyen költségekkel számoljunk?

Mi a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy a nyak középvonalában, gége magasságában elhelyezkedő pillangó formájú belső elválasztású mirigy, hormontermelő szerv. Hátsó felszínén találhatóak a mellékpajzsmirigyek, amelyek szintén hormontermelő szerepet látnak el. A pajzsmirigy fő funkciója a pajzsmirigyhormon termelése. Ezen hormonok serkentik az anyagcserét, a szövetek növekedését, elősegítik az agy fejlődését, illetve növelik a glükóz és aminosav szállítást.

Milyen esetekben lehet szükséges a pajzsmirigy eltávolítása?

Pajzsmirigy teljes vagy részleges eltávolítására olyan pajzsmirigy rendellenességek adnak okot, mint:

 • pajzsmirigy túlműködés
 • olyva (pajzsmirigy megnagyobbodás)
 • öbös strúma
 • jó és rosszindulatú daganatok
A pajzsmirigy-eltávolítás műtétről

A pajzsmirigy-eltávolítás műtétről

A pajzsmirigyműtét célja a pajzsmirigy rendellenességek eltávolítása, valamint lehetőség szerint a működés helyreállítása. A beavatkozás függ a pajzsmirigy-elváltozás súlyosságától és típusától, ennek megfelelőent történhet teljes vagy részleges eltávolítás.

 • Részleges eltávolításra kerül sor, mikor az elváltozás csak a pajzsmirigy egyik felét érinti, így a megmaradt rész megőrzi a pajzsmirigy összes funkcióját. Amennyiben csak bizonyos funkciók működnek, az napi hormonpótlással könnyen kezelhető.
 • Teljes eltávolítás akkor indokolt, ha az elváltozás kihat az egész pajzsmirigyre. Ilyen esetben napi pajzsmirigyhormon-kezelés szükséges, helyettesítve a pajzsmirigy természetes működését.

Pajzsmirigy-túlműködés esetén gyógyszeres, vagy jódizotóp kezelés is jelentős változást hozhat. Göbösség, vagy megnövekedett pajzsmirigynél lehetőség van radiojód kezelésre, amennyiben a betegnél nem végezhető műtét. Rosszindulatú daganatos megbetegedések során elsősorban a műtét javasolt, de előfordul, hogy sugárkezelést is alkalmaznak. Az endoszkópos pajzsmirigy műtét csak bizonyos feltételek mellett kivitelezhető, csakúgy, mint a lézeres pajzsmirigy műtét.

A pajzsmirigy műtétek menete teljes vagy részleges eltávolítás esetén

A pajzsmirigykivétel sebészi körülmények között zajlik, altatásban. A nyaki bőrredőben, a szegycsont felett bőrmetszést ejtünk, majd az izmok szétválasztását követően hozzáférünk a pajzsmirigyhez.

Az elváltozás típusától függően eltávolítjuk az egyik, vagy mindkét pajzsmirigylebenyt. Rosszindulatú daganat esetén szükség lehet a nyaki, illetve a légcső menti nyirokcsomólánc eltávolítására. Eltávolítást követően az izmokat összevarrjuk, majd zárjuk a bőrt.

Mi a teendő pajzsmirigy műtét után?

Műtétet követő 2-3. napon a páciens hazatérhet, viszont néhány hétig fontos a fizikai kímélet, majd fokozatos mozgás és kiegyensúlyozott életmód ajánlott a mielőbbi felépülés érdekében. ennek betartásával 1-2 hetet követően visszatérhet normál életviteléhez. A bőrseb gyógyulása 7-10 napig tart, a varratszedés is ekkor lesz esedékes. A pajzsmirigyműtét utáni felépülés során a teljes panaszmentesség körülbelül 4 hét alatt várható, ekkor már aktívabb sportolás is végezhető.

A mellékpajzsmirigy daganat (adenoma) eltávolítása

A mellékpajzsmirigy daganat (adenoma) eltávolítása

A mellékpajzsmirigy betegség természetétől függően a műtét célja az érintett, túlműködő mellékpajzsmirigy, illetve a jó- illetve rosszindulatú daganat eltávolítása szükség esetén a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolításával. A parathormon elválasztása a helyben hagyott 3 mellékpajzsmiriggyel a műtétet követően is biztosított.

 • A műtétet altatásban végezzük. A nyaki bőrredőben, a szegycsont feletti területen ívelt bőrmetszést ejtünk.
 • A látótérbe került pajzsmirigylebenyt a pajzsmirigy tokján haladva tompán körbejárjuk.
 • A műtét előtti képalkotó vizsgálat során lokalizált túlműködő mellékpajzsmirigyet kipreparáljuk.
 • Amennyiben egészséges mellékpajzsmirigy is eltávolításra kerül, azokat a bőr alá visszahelyezzük.
 • A műtét során az elváltozásból hormonmintát veszünk le, amennyiben szükséges, és a parathormon szint nem megfelelő, további mellékpajzsmirigyet is eltávolítunk.
 • Rosszindulatú daganat esetén a felső és az alsó, pajzsmirigyhez futó ereket felkeressük, lekötések között átvágjuk.
Pajzsmirigyműtét árak, kapcsolatfelvétel

Pajzsmirigyműtét árak, kapcsolatfelvétel

A Wáberer Medical Centerben célunk, hogy pácienseinknek minél komfortosabb körülményeket teremtsünk a gyógyuláshoz vezető úton. Ezért Önt esetmenedzserek támogatják a beavatkozáshoz kapcsolódó lépések mentén, valamint tájékoztatják Önt a fontos tudnivalókról.

Magán endokrinológiai szakrendelést keres? Budapest legjobb pajzsmirigysebészei várják a Wáberer Medical Centernél! Foglaljon időpontot online felületünkön endokrinológiai magánrendelésre könnyen és gyorsan, vagy hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon!

Ha Ön már biztosan tudja hogy műtétre van szüksége, kérjen közvetlenül árajánlatot a mutet@wmc.hu e-mail címen!

A személyre szabott árajánlatot 2 munkanapon belül megküldjük Önnek, melyben valamennyi felmerülő költségről és lényeges körülményről tájékozódhat!

Mi a beavatkozás célja?

A pajzsmirigy műtét célja a pajzsmirigy rendellenességek eltávolítása, lehetőség szerint a működés helyreállítása. A beavatkozás függ a pajzsmirigy elváltozás súlyosságától és típusától, ettől függően történik teljes, vagy részleges eltávolítás.

– Részleges eltávolításra kerül sor, mikor az elváltozás csak a pajzsmirigy egyik felét érinti, így a megmaradt rész megőrzi a pajzsmirigy összes funkcióját, amennyiben csak bizonyos funkciók működnek az napi hormonpótlással könnyen kezelhető.

Teljes eltávolítás akkor indokolt, ha az elváltozás kihat az egész pajzsmirigyre. Ilyen esetben napi pajzsmirigyhormon kezelés szükséges, helyettesítve a pajzsmirigy természetes működését.

Hogyan végezzük a műtétet?

A műtét sebészi körülmények között zajlik, altatásban. A nyaki bőrredőben, a szegycsont felett bőrmetszést ejtünk, majd az izmok szétválasztását követően hozzáférünk a pajzsmirigyhez.

Az elváltozás típusától függően eltávolítjuk az egyik, vagy mindkét pajzsmirigylebenyt. Rosszindulatú daganat esetén szükség lehet a nyaki, illetve a légcső menti nyirokcsomólánc eltávolítására. Eltávolítást követően az izmokat összevarrjuk, majd zárjuk a bőrt.

Van-e egyéb kezelés, megoldás?

Pajzsmirigy túlműködés esetén gyógyszeres, vagy jódizotóp kezelés is jelentős változást hozhat. Göbösség, vagy megnövekedett pajzsmirigynél lehetőség van radiojód kezelésre, amennyiben a betegnél nem végezhető műtét.

Rosszindulatú daganatos megbetegedések során elsősorban a műtét javasolt, de előfordul, hogy sugárkezelést is alkalmaznak.

Mennyi időt vesz igénybe a felépülés?

Műtétet követő 2-3. napon a páciens hazatérhet, viszont néhány hétig fontos a fizikai kímélet, majd fokozatos mozgás és kiegyensúlyozott életmód ajánlott a mielőbbi felépülés érdekében, ennek betartásával 1-2 hetet követően visszatérhet normál életviteléhez.

A bőrseb gyógyulása 7-10 napig tart, a varratszedés is ekkor lesz esedékes.

Teljes panaszmentesség körülbelül 4 hét alatt várható, ekkor már aktívabb sportolás is végezhető.

Mit tartalmaz a műtét?

Műtéti áraink tájékoztató jellegűek, minden esetben egyedi árat adunk!

 • műtét előtti aneszteziológiai vizsgálatot
 • orvos-asszisztensi költségeket
 • szakorvos által javasolt ápolási napokat, amelyet a betegtájékoztató tartalmaz
 • altatás-érzéstelenítés költségét
 • műtéti- és ápoló személyzetet
 • a kórházi tartózkodás alatt a radiológiai ellenőrző felvétel elkészítésének díját, a protokoll szerint szükséges laborvizsgálatok díját
 • a szövettant
 • parkolási lehetőséget a betegkísérő számára, a beteg érkezésének és a távozásának időszakára
 • exkluzív kétágyas szobákban történő elhelyezést
 • zárható szekrényt és széfet
 • szélessávú internet elérhetőséget
 • napi háromszori, igény esetén napi ötszöri étkezést (egyedi igényeket figyelembe veszünk: vegetáriánus étkezés, egyéb érzékenységek stb.)
 • a kórházi tartózkodás alatt műtét utáni  gyógytornát
 • műtét utáni varratszedést vagy kontrollt egy alkalommal (szövődmény fellépése esetén, további térítésmentes kontroll időpontokat biztosítunk)
 • napi 24 órás orvosi, szakápolói felügyeletet
 • a kórházi tartózkodás ideje alatt és a távozás napján szükséges gyógyszereket
 • törölköző, papucs, fürdőköpeny használatát

Szakembereink

Dr. Lévay Bernadett sebész, plasztikai sebész, klinikai onkológus, EBOPRAS, FEBS magyar, angol, olasz, német Orvosunk magyar, angol, olasz, német nyelven beszél. 16+ Pácienseket 16+ éves kortól fogad.
Dr. Sántha Beáta fül-orr-gégész, audiológus, arc-, állcsont-, szájsebész szakorvos magyar, német Orvosunk magyar, német nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek