Mit értünk sérv alatt?

Sérvnek nevezzük azt az állapotot, mikor valamelyik belső szerv normál anatómiai helyzetéből, üregéből – egy veleszületett vagy szerzett nyíláson keresztül – kitüremkedik vagy előesik. A sérvek döntő hányada a hasfalat érinti. A hasfal egymáson fekvő izmokból, illetve az ezeket borító kötőszövetes lemezekből (bőnye) áll. Ezen izmok gyengesége, megnyílása és a hason belül megnövekvő nyomás együtt járul hozzá a hasüregi szervek (vékony- vagy vastagbél, cseplesz) kitüremkedéséhez a sérvkapun keresztül.

Sérvfajták

A sérvek fajtáit a következőképp csoportosítjuk

 • lágyéksérv
 • combsérv
 • köldöksérv
 • gyomortáji sérv

A lágyéktáji sérveket (lágyék- és combsérv) a belső, illetve külső lágyékgyűrűhöz, valamint a lágyékszalaghoz viszonyított helyzetük alapján csoportosítjuk. A lágyéksérvek férfiaknál gyakoribbak, a sérv a here magzati leszállása során képződött csatornán keresztül alakul ki. Nőknél valódi lágyéksérvvel ritkábban találkozunk, a combsérvek gyakoribbak.

A hasfali sérvek döntő többsége lágyéktáji sérv, egyéb területet érintő sérvek például a köldöksérvek, a köldök körüli sérvek, a korábbi műtétek következményeként kialakult sérvek, illetve az ágyék és medencetáji sérvek. Részben genetikai eredetű is lehet, egyes családokban gyakrabban fordul elő, de vannak olyan hajlamosító állapotok is a kialakulására, mint az elhízás, a dohányzás, illetve a terhesség.

A lágyéksérv tünetei

A sérvek velejárói a kitüremkedések, amelyek kezdetben többnyire nem járnak fájdalommal, de idővel növekedésnek indulnak, ami különböző panaszokat okozhat.

A lágyéksérv tünetei és jelei többek között a következők:

 • dudor a szeméremcsont mindkét oldalán lévő területen, ami jobban láthatóvá válik, amikor a beteg felegyenesedik, különösen, ha köhög vagy erőlködik;
 • égő vagy fájdalmas érzés a kidudorodás helyén;
 • fájdalom vagy kellemetlen érzés az ágyékban, különösen lehajláskor, köhögéskor vagy emeléskor.

A hasi sérv kimutatása általában fizikai vizsgálattal történik, de a hasi CT- és MRI-vizsgálat is kimutatja a sérvek jelenlétét.

Miért szükséges a sérvműtét elvégzése?

A dudor, illetve kitüremkedés nagysága változhat, intenzívebb mozgás hatására súlyosbodhat. A sérvtartalom legtöbbször visszahelyezhető a hasüregbe a sérvkapun keresztül, ám kezelés nélkül fennáll a sérvkizáródás veszélye. Kizáródás esetén a sérvtartalom nem tud visszajutni a hasüregbe, ezáltal sérülhet a kizáródott bélszakasz vérellátása, sürgősségi helyzet alakulhat ki az életet veszélyeztető bélelhalás veszélyével, ami csak halaszthatatlan, akut műtéttel kezelhető.

A sérvek sebészi betegségek, a sérvkapu zárására, a hasfali kötőszövetes vázrendszer megerősítésére különböző megoldások léteznek, melyet egyénre szabottan határozunk meg. Igaz ez a megközelítés módjára (nyitott vagy laparoscopos műtét), háló méretére, típusára, vagy ritkább esetekben éppen annak elhagyására.

A lágyéksérvműtét típusai

A legideálisabb választást a hasi sérv nagysága és az egyéni tényezők, mint a szövetek nagysága, haskörfogat együtt adják.

 • A nyitott sérvműtét során a sebész a sérült terület vonalában ejt egy pár cm hosszú metszést, melyen keresztül megnyitja a bőrt, a bőr alatti szöveteket és a hasfalat. A sérvhez érve a sérvtartalmat kifejti a sérvtömlőből, majd visszahelyezi a hasüregbe. Ezt követően eltávolítja a felesleges szöveteket, majd direkt varratsorral, vagy műanyag, részben felszívódó háló beültetésével fedi. A beavatkozást altatásban végezzük, az eljárás egyénenként, a sérv nagyságától és súlyosságától függően változhat.
 • Kizáródott lágyéksérv esetén szintén nyitott sérvműtétre kerül a sor, amelyet altatásban végzünk, és amely során a lágyékszalaggal párhuzamosan ejtett 5-10 cm-es bőrmetszést követően preparálunk a hasfalra. A sérvtömlőbe ragadt, kizárt sérvtartalom életképességét felmérjük, amennyiben szükséges, az elhalt csepleszt, bélszakaszt eltávolítjuk, bélösszeköttetést varrunk. A hasfalat öltésekkel egyeztetjük, majd a kötőszövetes vázra, steril környezet esetén „onlay” hálót rögzítünk. A sebüregben a műtét másnapjáig szívódraint (Redon) hagyunk vissza.
 • A nyitott hasi sérvműtéten kívül léteznek alternatívák, mint például a laparoszkópos lágyéksérvműtét, amelynek során egy bemetszésen át egy kamerarendszerrel ellátott optikát vezetünk be, az így nyert kép pedig egy nagy felbontású monitoron láthatóvá válik. Mivel a laparoszkóppal végzett sérv műtét során nem történik hasfali szétválasztás, így kisebb a műtét utáni fájdalom, kevesebb a hasfali fertőzés és lerövidül a kórházi tartózkodás, valamint a hasfal megerősödése is hamarabb következik be.

Laparoszkópiás sérvműtét után

Laparoszkópos lágyéksérv műtét után másnap a páciens hazatérhet, viszont néhány hétig fontos a fizikai kímélet, majd fokozatos mozgás és kiegyensúlyozott életmód ajánlott a mielőbbi felépülés érdekében, ennek betartásával 1-2 hetet követően visszatérhet normál életviteléhez. A bőrseb gyógyulása 7-10 napig tart, a varratszedés is ekkor lesz esedékes. Teljes panaszmentesség körülbelül 4 hét alatt várható, ekkorra már aktívabb sportolás is végezhető.

A hasfali sérvműtét után 

 • elhagyható a konzervatív terápia során használt lágyéksérvkötő;
 • csökken a sérv kiújulásának esélye;
 • a viszonylag kis műtéti metszés miatt a műtét utáni fájdalom kisebb és a teljes felépülés is hamarabb következhet be.

A lágyéksérv műtét utáni szövődmények előfordulása ritka, kialakulásuk a kísérő betegségektől, illetve alkati sajátosságoktól függenek, többségük pedig gyógyszeres kezelésre megszűnik, és csak ritka esetekben lehet szükség újabb műtétre.

Szakembereink

Dr. Czeller Dániel általános sebész szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 18+ Pácienseket 18+ éves kortól fogad.
Dr. Hidas Tamás általános sebész szakorvos magyar, angol, német Orvosunk magyar, angol, német nyelven beszél. 15+ Pácienseket 15+ éves kortól fogad.
KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek