Hogyan zajlik a műtét?

Intézményünkben a következő lehetőségek adottak:

  • választott időpontban végzett,
  • vagy vastagbél perforáció esetén sürgősséggel végzett beavatkozások.

Amennyiben korábban az alhasi régióba műtét nem történt, a szigmabél eltávolítását laparoszkóp (hastükrözéses) úton végezzük el. A laparoszkóp egy vékony cső kamerával a végén, melyet arra használunk, hogy a hasüregen belül tájékozódjunk, a hasüreget áttekinthessük. 3-4 kisebb metszést készítünk, ezen keresztül az eszközöket bevezetve, a szigmabelet a hátsó hasfalról felemeljük a potenciálisan érintett nyirokcsomókkal és nyirokutakkal együtt, majd kis metszésen keresztül a belet a hasfal szintje elé emeljük, eltávolítjuk. A bél folytonosságát varrattal állítjuk helyre.

Előfordulhat, hogy az elváltozás laparoszkópos technikával biztonságosan nem távolítható el, ekkor a nyitott hasi műtétre térünk át. Előfordulhat, hogy a talált lelet alapján a bélszakaszok nem egyeztethetők biztonságosan, így a visszahagyott vastagbelet átmenetileg egy, a hasfalon ejtett nyíláson keresztül kivezetjük a hasfalra, ún. sztómát (vendégnyílást) képezünk. A műtétet követően a széklet a hasfalra rögzíthető sztómazsákba ürül. Amennyiben lehetséges, egy későbbi időpontban, újabb műtét során a már gyógyult bélszakaszok egyesíthetők.

 

Mire kell figyelni a műtétet követően?

Az szigmabél eltávolítását követően fontos a javasolt diéta betartása. Bennfekvése során ebben jártas dietetikus részletesen elmondja majd a diétás megszorításokat, kérdéseit is felteheti.  Az étrendet a műtétet követő 2-3 hónapban javasolt betartani.

Mint minden nagy hasi műtét, így a szigmabél eltávolítás is fokozza a mélyvénás trombózis, valamint a következményes tüdőembólia kialakulásának lehetőségét, ezért a műtétet követően javasoljuk alsó végtagi kompressziós harisnya viselését, illetve 10 napig kis molekulasúlyú heparin készítmény alkalmazását.

Laparoszkópos műtétet követően fizikai terhelés 1-2 hétig nem javasolt, azonban a hasfali struktúrák integritása megmarad, így ezt követően fokozatosan visszaállhat a megszokott terhelésre.
Hasi metszésből végzett műtét során a hasizmok és a kötőszövetes váz is átvágásra kerül, ezért 6-8 hétig a műtétet követően javasoljuk a fizikai kíméletet.

Robotasszisztált műtétek

A szigmabél eltávolítását a laparoszkópos eljárás mellett da Vinci robotasszisztiált módszerrel is végezzük. Ennek a lehetősége hazánkban magánegészségügyi ellátás keretein belül egyedül a Wáberer Medical Centerben érhető el.

További információ

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek