A végbélysipoly műtétről

Mi a műtét lényege?

A végbélsipolyok a végbél ürege, illetve a bőr között kialakuló preformált járatok, melyeken keresztül a végbél üregében levő baktériumok a végbél körüli lágyrészekkel közlekednek, folyamatos gyulladást, visszatérő tályogképződést, illetve váladékozást fenn tartva. A végbélsipolyokat a záróizomhoz viszonyított helyzetük alapján lehet elkülöníteni, sebészi megoldásukat ehhez igazítani.

Hippocrates műtét során a sipolyjáratba fonalat vezetünk, melyet szorosra csomózunk, aztán hetente ambuláns keretek között ismételt csomózást végzünk, így a sipolyjáratra gyakorolt fokozatos erővel tudjuk azt kiirtani, a záróizom funkciójának megkímélésével.

Miért kell a beavatkozást elvégezni?

A végbélsipolyok spontán záródására csekély esély van, ezért a sipolyjárat megszüntetésére sebészeti beavatkozásra van szükség. A beavatkozásra azért van szükség, mert a végbélsipolyok jelentős része a végbél záróizmon keresztül fut, ezért egyszerű kiirtás esetén a végbél záróizma is sérülhet, mely akár végleges széklettartási zavarokhoz vezethet. A sipoly kiirtásával a típusos tünetek (váladékozás, visszatérő gyulladás, tályogok, viszketés) megszűnnek.

Hogyan kell a műtétre felkészülni?

Legvalószínűbb, hogy a műtét napján érkezik majd intézetünkbe, ritkán előfordul, hogy már előző esti befekvés szükséges. 1-2 héttel a tervezett műtéti nap előtt elvégezzük a szükséges kivizsgálást, ami laborvizsgálatot, EKG-t, röntgent és szükség esetén aneszteziológiai vizsgálatot jelenthet.

Hogyan végezzük a műtétet?

A műtétet altatásban végezzük,  lábtartós fektetésben. A sipolyjárat bőr felőli, illetve végbél felőli szájadékát felkeressük, szondázzuk, majd a járatba fonalakat helyezünk, melyet megcsomózunk, a műtétet követően helyben hagyunk. A sebet kötéssel látjuk el. Amennyiben több járat van a végbél körül, azokba is fonalat vezetünk.

Van-e egyéb kezelési lehetőség?

A végbélsipolyok sebészi megoldása esetén egyrészt különböző szövetragasztó anyagokkal, dugókkal a járatot el lehet zárni, illetve seton drainage-t követően szintén kiírthatók. Konzervatív vagy gyógyszeres terápiás alternatíva nincs. Amennyiben aktív Crohn betegséggel küzd, annak gyógyszeres előkezelését javasoljuk.

A műtét potenciális szövődményei

Műtét utáni fájdalom a műtéti területen, bőr-, szövetkárosodás, gyulladások, hegesedés, sebfertőződés, seb körüli érzéketlenség, mélyvénás trombózis.

Lesznek fájdalmaim a műtét után?

Ébredést követően várható, hogy bizonyos diszkomfort éri majd, mindent megteszünk, hogy ezt minimalizáljuk, illetve ha kialakult, akkor csillapítsuk.

A műtéti területen lehet kellemetlenség, mely a fájdalomcsillapítók szedésével szintén jelentősen javulni szokott. A fájdalomcsillapítók az elkövetkező időszakban fokozatosan szükségtelenné válnak majd.

Fontos, hogy az első pár napon időre rendszeresen szedje a fájdalomcsillapítókat, ne, csak amikor már nagyon fáj, így sokkal egyenletesebbé tehető a hatásuk.

Meddig kell kórházban maradnom?

A műtétet követően másnap hazamehet.

A felépülés időszaka

A műtétet követően a javasolt ülő fürdőzés mellett a székletürítés könnyítése javasolt naponta 3×1 evőkanál Paraffin olaj elfogyasztásával.

A műtétet követően a fonalak hetenként végzett csomózása szükséges, melyet ambulanciánkon végzünk.

Mikor fürödhetek vagy zuhanyozhatok?

  • Tiszta fedőkötés lesz a seben, melyet naponta cserélni kell. A műtétet követő napon a sebet már érheti víz, a székletürítéseket követően a seb zuhanyoztatása szükséges. Zuhanyzás után a sebet fedőkötéssel kell ellátni.

Sportolás:

  • A műtét utáni pár hétben fáradékonyabbnak fogja érezni magát, javasolt a mindennapi aktivitás fokozatos visszaépítése. Az első 2-3 hétben kerülje a nehéz fizikai munkát, súlyok emelését, intenzív sporttevékenységeket.

Munkavégzés:

  • A munkába való visszatérés függ a munka típusától és a műtét kiterjedésétől. Várhatóan 1-2 héten belül visszatérhet a munkavégzéshez.

 

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek