A végbélysipoly műtétről

Mi a végbélsipoly, mitől alakul ki?

A végbélsipolyok a végbél ürege, illetve a bőr között kialakuló preformált járatok, melyeken keresztül a végbél üregében levő baktériumok a végbél körüli lágyrészekkel közlekednek, folyamatos gyulladást, visszatérő tályogképződést, illetve váladékozást fenn tartva.

Mikor lehet a beavatkozást elvégezni?

A végbélsipoly kiirtására egyrészt akkor van lehetőség, ha előtte seton draint (gumicsövet) helyezünk be, melynek megfelelően pontosan le tudjuk választani a járatot a záróizom rostjairól. Vagy abban az esetben, ha a sipolyjáratot az előzetes vizsgálat során a záróizomtól függetlennek látjuk.

A beavatkozás célja

A végbélsipolyok spontán záródására csekély esély van, ezért a sipolyjárat megszüntetésére sebészeti beavatkozásra van szükség. Amennyiben előzetes seton drenázs történt, a fő járat körül már heges tok alakult ki, melyet el tudunk választani környezetétől, kiirtva azt. Így a bent levő idegentestet el tudjuk távolítani. A sipolyt pedig zárni tudjuk.

Illetve amennyiben a járat a járóizmokat respektálja, a sipolyt egy ülésben kiirtjuk.

A műtétet követően a végbélsipolyból származó panaszok (ismételt tályogképződés, váladékozás, gyulladás) megszüntethetők.

Hogyan kell a műtétre felkészülni?

Legvalószínűbb, hogy a műtét napján érkezik majd intézetünkbe, ritkán előfordul, hogy már előző esti befekvés szükséges. 1-2 héttel a tervezett műtéti nap előtt elvégezzük a szükséges kivizsgálást, ami laborvizsgálatot, EKG, röntgent és szükség esetén aneszteziológiai vizsgálatot jelenthet.

Hogyan végezzük a műtétet?

A műtétet altatásban, lábtartós fektetésben végezzük el. A sipoly járat bőr felőli, illetve végbél felőli szájadékát felkeressük. A járatot a bőr felől indulva a seton drain mentén kiírtjuk, lepreparálva róla a záróizom rostokat. Zárjuk a bőr, illetve a végbél felőli nyílást. A mintát szövettani feldolgozásra küldjük.

Van-e egyéb kezelési lehetőség?

A végbélsipolyok sebészi megoldása esetén egyrészt különböző szövetragasztó anyagokkal, dugókkal a járatot el lehet zárni, illetve Hippocrates szerinti csomózással szintén kiírthatók. Konzervatív vagy gyógyszeres terápiás alternatíva nincs. Amennyiben aktív Crohn betegséggel küzd, annak gyógyszeres előkezelését javasoljuk.

A műtét potenciális szövődményei

Műtét utáni fájdalom a műtéti területen, bőr-, szövetkárosodás, gyulladások, hegesedés, sebfertőződés, seb körüli érzéketlenség, mélyvénás trombózis.

Lesznek fájdalmaim a műtét után?

Műtét alatt aludni fog és semmilyen fájdalmat nem érez. Ébredést követően várható, hogy bizonyos diszkomfort éri majd, mindent megteszünk, hogy ezt minimalizáljuk, illetve ha kialakult, akkor csillapítsuk. A műtéti területen lehet kellemetlenség, mely a fájdalomcsillapítók szedésével szintén jelentősen javulni szokott.
A fájdalomcsillapítók az elkövetkező időszakban fokozatosan szükségtelenné válnak majd.

Meddig kell kórházban maradnom?

A műtétet követően másnap hazamehet.

A felépülés időszaka

A műtétet követően a javasolt ülő fürdőzés mellett a székletürítés könnyítése javasolt naponta 3×1 evőkanál Paraffin olaj elfogyasztásával.

Mikor fürödhetek vagy zuhanyozhatok?

  • Tiszta fedőkötés lesz a seben, melyet naponta cserélni kell. A műtétet követő napon a sebet már érheti víz, a székletürítéseket követően a seb zuhanyoztatása szükséges. Zuhanyzás után a sebet fedőkötéssel kell ellátni.

Sportolás:

  • A műtét utáni pár hétben fáradékonyabbnak fogja érezni magát, javasolt a mindennapi aktivitás fokozatos visszaépítése. Az első 2-3 hétben kerülje a nehéz fizikai munkát, súlyok emelését, intenzív sporttevékenységeket.

Munkavégzés:

  • A munkába való visszatérés függ a munka típusától és a műtét kiterjedésétől. Várhatóan 1-2 héten belül visszatérhet a munkavégzéshez.

 

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek