Gyakori, fájdalmas problémák a lábfejen és a kézfejen

Gyakori, fájdalmas problémák a lábfejen és a kézfejen

Végtagjainkon számos elváltozás alakulhat ki, amelyek folyamatos és akár intenzív fájdalmat, és jó esetben is rengeteg kellemetlenséget jelentenek, mégis nagyon sokan vállalják, hogy együtt élnek velük. Annak ellenére is, hogy ezek a bosszantó és fájdalmas problémák viszonylag egyszerűen kezelhetők.

Az egyik leggyakoribb és sokak által megtapasztalt probléma a lábfejen jelentkező bütyök, amely a láb nagyujjának oldalirányú eldőlését jelenti, jellemzően fájdalommal és bőrkeményedéssel társulva. Hátterében gyakran a láb szalag- és boltozati rendszerének elégtelensége áll, okozhatja helytelen terhelés és cipőviselés is. Első körben ezért ajánlják a megfelelő lábbelire való áttérést, talpbetét és távtartó viselését. Mérsékelt, illetve előrehaladott állapotban viszont a korrekciós rutinműtétek jöhetnek csak szóba.

Szintén gyakran jelentkező elváltozás a kalapácsujj, amely a láb ujjain kialakuló folyamatosan hajlított helyzet. Leggyakrabban a láb harántboltozatának süllyedése okozza, amely miatt megbomlik a lábujjak hajlító és nyújtó ínjainak húzási egyensúlya. Nem csak kényelmetlen és kellemetlen jelenség, de akár a cipőviselést is akadályozhatja. Kezelését műtéti korrekcióval végezzük.

Gyakori kéz problémák

A kézen jelentkező gyakori elváltozás a ganglion. Ez az ínhüvelyből vagy ízületből kiinduló, folyadékkal teli csomóként jelentkezik. a főként a csukló kézháti részén. Bármilyen életkorban előfordulhat, és mivel jóindulatú elváltozás, eltávolítása csak panaszt okozó esetekben – fájdalom, mozgáskorlátozottság – szükséges. A ganglion gyulladáscsökkentés és pihentetés hatására visszahúzódhat, műtéti eltávolítása gyakran helyi érzéstelenítéssel történik.

pattanóujj is férfiakat és nőket egyaránt érintő kézbetegség. Jellemzően akkor fordul elő, ha a kézhajlító ín megvastagszik, és nem tud az ínhüvelyben mozogni. Ilyenkor az ín “beakad”. Előrehaladott esetben az ujjak csak segítséggel nyújthatók ki, és minden hajlításnál pattanó jelenséget adnak. A gyulladáscsökkentés az elsődleges kezelési megoldás, azonban az erre nem reagáló esetekben helyi érzéstelenítéssel végzett, rövid műtéttel orvosoljuk a problémát.

 

Szakembereink

Dr. Kromek Lóránd ortopéd-traumatológus szakorvos magyar és angol Orvosunk magyar és angol nyelven beszél.
KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek