Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja

A vastag- és végbélrák többsége úgynevezett polipokból alakul ki. A polipok rákmegelőző állapotoknak tekinthetőek, önmagukban még nem jelentenek rosszindulatú elfajulást, később azonban vastagbélrák, illetve végbélrák alakulhat ki belőlük. Magyarországon évente közel 10.000 új vastagbélrákos esetet regisztrálnak, ezzel Európában sajnos a második legrosszabb helyen állunk. Mint minden daganatos betegségnél, a vastag- és végbélrák esetében is fontos a korai felismerés, hiszen a gyógyulás esélyei korai stádiumban sokkal kedvezőbbek.

Március a vastagbéldaganat megelőzéséről szóló hónap. Ehhez kapcsolódóan készítettünk el egy a témával foglalkozó blogcikket. A témakörben rejlő legfontosabb információkat, tabutémákat és hasznos tudnivalókat boncolgatjuk benne, annak érdekében, hogy tudatosan tehessétek meg a megelőző lépéseket.
Magyarországon évente 10.000 vastagbéldaganatos megbetegedést diagnosztizálnak. A megbetegedések fele még mindig halállal végződik, pedig ez a daganattípus nagyon jó arányban gyógyítható, ha időben fedezik fel! A rendszeres szűrés ÉLETET MENT!

Vastag- és végbéldaganatok tünetei

A vastagbél rosszindulatú daganatai sokáig tünetmentesek maradhatnak, ezért kiemelt jelentősége van a vastagbélrák szűrésnek. A leggyakrabban jelentkező tünetek a véres, nyákos székürítés, hasmenés, székelési szokások megváltozása, hasi görcsök, puffadás és fogyás. Általánosságban elmondható, hogy a daganat növekedésével a tünetek is egyre kifejezőbbek lesznek.

Szűrés és diagnózis

A leggyakrabban végzett módszer a székletvér vizsgálat, amelyhez elegendő mindössze székletmintát adni. A technika egyszerű, olcsó és kényelmes, azonban érzékenysége nem 100%-os. A legmegbízhatóbb módszer a vastagbélrák szűrésére a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), mely különösebb kellemetlenség nélkül elvégezhető akár altatásban is. Mivel a vizsgálat során lehetőség van polipok eltávolítására, elvégzésével megelőzhető a vastagbélrák kialakulása is. Amennyiben daganatgyanús elváltozásra derül fény, a kolonoszkópia során szövettani minta is nyerhető. Ha a mintavétel igazolja a rosszindulatú sejtek jelenlétét, úgy további vizsgálatok szükségesek, amelyeket közös néven ’staging’-nek, vagyis stádiummeghatározásnak nevezünk. Ilyenkor Ultrahang, CT, MRI ritkábban PET-CT vizsgálatot végzünk, amelyekkel a daganatáttétek jelenlétét keressük a nyirokcsomókban vagy más szervekben, elsősorban a májban és a tüdőkben. A daganat stádiumának ismerete elengedhetetlen a megfelelő kezelés megtervezéséhez.

Vastagbélrák kezelése

A vastag- és végbélrákok kezelése minden esetben komplex csapatmunkát igényel. Ennek a csapatnak a tagjai az onkológiai-sebész, onkológus, sugárterápiás specialista, radiológus, patológus, sztómaterápiás szakember és onko-pszichológus. A daganat felfedezésekor megállapított stádium határozza meg, hogy az onkológus, a sugárterápiás szakember és az onkológiai-sebész milyen mértékben és sorrendben vesz részt a beteg gyógyításában. A kezelési tervet minden esetben egy specialistákból álló csapat, ún. ’onko-team’ határozza meg vagy hagyja jóvá.

Műtét

A vastagbéldaganat komplex terápiájában központi szerep jut a sebészetnek. A korszerű onkológiai műtét során eltávolításra kerül a daganatos vastagbélszakasz megfelelő biztonsági zónával, valamint az érintett bélszakaszt ellátó nyirokcsomók és nyirokerek láncolata. A bél folytonosságát varratokkal vagy speciális varrógépekkel állítjuk helyre.
Attól függően, hogy a daganat a vastagbél mely szakaszán helyezkedik el, végezhetünk jobb vagy bal oldali vastagbél eltávolítást (jobb vagy bal hemikolektómia), haránt vastagbélszegmens eltávolítást, szigmabél vagy végbél reszekciót. A végbéldaganatok esetében az elhelyezkedésüktől függően a műtét során átmeneti, vagy ritkább esetekben végleges bélkivezetésre (sztóma) is szükség lehet.

A műtétek nagy része hasi metszés nélkül, laparoszkópos úton is elvégezhető, mely technika csökkenti a műtét utáni fájdalmat és segíti a gyorsabb felépülést. A műtét során eltávolított daganat és a hozzá tartozó nyirokcsomók szövettani vizsgálata alapján az ’onko-team’ ad javaslatot az esetlegesen szükséges kemoterápiáról.
A végbél daganatainak kezelése némiképp eltér a vastagbél egyéb szakaszaiétól. Korai stádiumú végbéldaganatok esetén bizonyos esetekben végezhető végbélen keresztüli helyi kimetszés (TAE) vagy speciális operációs mikroszkóppal végzett teljes fali kimetszés (TEO, TAMIS). Előrehaladottabb végbéldaganatok esetén a fenti technikák nem elégségesek, és a végbél részleges vagy teljes eltávolítása válhat szükségessé. Ezekben az esetekben a műtétet gyakran sugárkezelés előzi meg, mely csökkenti a daganatkiújulás arányát, és növeli a záróizom megtartó műtét esélyét. A végbéldaganatok esetén is a szövettani vizsgálat eredménye határozza meg a kemoterápia szükségességét.
Ha a májban áttétek keletkeznek, úgy azok műtéti eltávolítására is törekedni kell. Ez történhet a bélműtét előtt, azzal egy időben vagy utána is. Az esetek többségében az ilyen esetekben a műtéti kezelést kemoterápiával kombináljuk a jobb eredmény érdekében. A májáttétek egy része szintén eltávolítható laparoszkópos technikával.

Mi az a kolonoszkópia?

A kolonoszkópia avagy vastagbéltükrözés a bélrák és egyéb bélbetegségek kivizsgálására vagy diagnosztizálására alkalmazott vizsgálat. A kolonoszkóp egy hosszú, hajlékony csövön elhelyezett apró kamera, amellyel a vastagbél teljes hosszát megvizsgálják. A vizsgálat során lehetőség van szövettani mintavétel elvégzésére, illetve az esetleges polipok eltávolítására, de vérzéscsillapításra is.

Milyen tünetek esetén ajánlott a béltükrözés?

A kolonoszkópiát gyakran azért végzik, hogy ellenőrizzék, mi okozza az olyan bélrendszeri tüneteket, mint például:

 • szivárgó vérzés a végbélnyílásból vagy véres széklet;

 • nem múló hasmenés vagy székrekedés;

 • fogyás vagy ok nélküli fokozott fáradtságérzet, hasi fájdalom.

Sok embernek vannak polipjai a beleiben, amelyek apró kinövések, és az esetek többségében ártalmatlanok. Néha azonban rákos daganattá válhatnak, ezért vastagbéltükrözés során eltávolíthatják és megvizsgálhatják őket.

A kolonoszkópia olyan bélbetegségek keresésére használható, mint például:

 • Crohn-betegség,

 • divertikuláris betegség vagy divertikulitisz,

 • fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa),

 • vastag- vagy végbélrák.

Hogyan zajlik a vastagbéltükrözés?

A vastagbéltükrözés altatás nélkül is és altatásban is végezhető. Az eljárás fájdalom mentes, inkább csak kellemetlen. A Wáberer Medical Centerben felszínes altatásban végezzük a legtöbb beavatkozást, melynek köszönhetően a páciens mély bódultságba, majd alvó állapotba kerül. Az eljárást követő fél – 1 órán belül teljesen ébren lesz. Nagy előnye, hogy kellemetlen élményektől kímélhetjük meg a pácienst, aki jellemzően hamar visszatérhet napi teendőihez.

A vizsgálat előtt a pácienst megkérik, hogy felhúzott lábakkal feküdjön a vizsgálati asztalra. A kolonoszkópia során orvosa egy hajlékony csövet vezet be egy kamerával a végbélnyílásába, majd felfelé a végbélbe és a vastagbélbe. Ezt követően levegőt vezetnek a vastagbélbe a tágulás elősegítésére. Az orvos kóros szöveteket keres, és mintát (biopsziát) vesz a további vizsgálatokhoz. Az eljárás általában körülbelül 20-30 percet vesz igénybe.

Szakembereink

Dr. Sztipits Tamás, FEBS sebész, európai onkosebész magyar és angol Orvosunk magyar és angol nyelven beszél. 18+ Pácienseket 18+ éves kortól fogad.
Dr. Dubóczki Zsolt sebész, mellkassebész, klinikai onkológus magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 18+ Pácienseket 18+ éves kortól fogad.
Dr. Mészáros Péter sebész, onkosebész szakorvos magyar és angol Orvosunk magyar és angol nyelven beszél. 18+ Pácienseket 18+ éves kortól fogad.
Prof. Dr. Herszényi László gasztroenterológus, belgyógyász, klinikai onkológus, klinikai farmakológus szakorvos magyar, angol, olasz, román Orvosunk magyar, angol, olasz, román nyelven beszél. 18+ Pácienseket 18+ éves kortól fogad.
Dr. Zaránd Attila, PhD sebész, proktológus szakorvos magyar, angol, német Orvosunk magyar, angol, német nyelven beszél. 16+ Pácienseket 16+ éves kortól fogad.
Dr. Beck Zsuzsanna radiológus főorvos magyar Orvosunk magyar nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
Dr. Jakab Lajos radiológus szakorvos magyar Orvosunk magyar nyelven beszél. 10 Pácienseket 10 éves kortól fogad.
Dr. Kopacz Erika pszichiáter szakorvos magyar Orvosunk magyar nyelven beszél. 18+ Pácienseket 18+ éves kortól fogad.
Dr. Péter Lívia radiológus szakorvos magyar Orvosunk magyar nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
Dr. Szomják Anett radiológus szakorvos magyar és angol Orvosunk magyar és angol nyelven beszél.
Dr. Váradi Éva radiológus szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 12+ Pácienseket 12+ éves kortól fogad.


Áraink

Komplex onkosebészeti konzultáció
49 000 Ft
Onkosebészeti kontrollvizsgálat (2 hónapon belül)
30 000 Ft
Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat
37 500 Ft
Gasztroenterológiai kontrollvizsgálat (2 hónapon belül)
30 000 Ft
Hidrogén kilégzési teszt fruktózzal
14 000 Ft
Hidrogén kilégzési teszt laktózzal
14 000 Ft
Aranyér kezelése (egy szegmentum) műtét
600 000 Ft -tól
Aranyér kezelése (több szegmentum) műtét
720 000 Ft -tól
Haránt vastagbél (transversum) rezekció laparoszkópos vagy nyitott műtét
1 500 000 Ft -tól
Kisebb proktológiai műtétek
540 000 Ft -tól
Szigmabél (sigmoideum) rezekció laparoszkópos vagy nyitott műtét
1 690 000 Ft -tól
Szigmabél-végbél (rectosigmoideum) rezekció laparoszkópos vagy nyitott műtét
1 580 000 Ft -tól
Transzanális endoszkópos műtétek (TEM/TEO/TAMIS)
690 000 Ft -tól
Vastagbél jobb/bal felének eltávolítása (hemicolectomia) laparoszkópos vagy nyitott műtét
1 690 000 Ft -tól
Végbél (rectum) rezekció laparoszkópos vagy nyitott műtét
1 970 000 Ft -tól
Vékonybél rezekció laparoszkópos vagy nyitott műtét
1 090 000 Ft -tól
Vékony- vagy vastagbél sztóma képzés műtét
1 110 000 Ft -tól
Vékony- vagy vastagbél sztóma képzés technikailag bonyolult műtét
1 420 000 Ft -tól
Vékony- vagy vastagbél sztóma zárás műtét
1 280 000 Ft -tól
Vékony- vagy vastagbél sztóma zárás technikailag bonyolult műtét
1 580 000 Ft -tól
Hidrogén kilégzési teszt laktulózzal
14 000 Ft
Helicobacter pylori kilégzési teszt
14 000 Ft
Gasztroenterológiai professzori vizsgálat
40 000 Ft
Gasztroenterológiai professzori kontrollvizsgálat (2 hónapon belül)
33 000 Ft
Klinikai onkológiai szakorvosi vizsgálat
37 500 Ft
Klinikai onkológiai kontrollvizsgálat (2 hónapon belül)
30 000 Ft
Gasztroszkópia (gyomortükrözés) és kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) felületes altatásban
192 000 Ft
Gasztroszkópia (gyomortükrözés) és kolonoszkópia (vastagbéltükrözés)
148 000 Ft
Gasztroszkópia (gyomortükrözés) felületes altatásban
126 000 Ft
Gasztroszkópia (gyomortükrözés) lokális garatérzéstelenítéssel
70 000 Ft
Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) altatás nélkül
104 000 Ft
Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) felületes altatásban
160 000 Ft
Polyp eltávolítása (polypectomia) - első darab (szövettan díját nem tartalmazza)
32 000 Ft
Polyp eltávolítása (polypectomia) - második darabtól, darabonként (szövettan díját nem tartalmazza)
20 000 Ft
Rektoszigmoidoszkópia
87 000 Ft
Rektoszigmoidoszkópia felületes altatásban
131 000 Ft
Szövettan - Gasztroszkópia esetén
50 000 Ft
Szövettan - Kolonoszkópia esetén
50 000 Ft
További árak betöltése Bezár


KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek