Tudjon meg mindent a napégés témaköréről! Mi a helyzet a leégést követő bőrápolással? Vajon fontos beiktatni a nyári rutinba? És ha már úgyis leégtünk, mit számít, hogy kezeljük-e a napégést? Egyáltalán mit hívhatunk napégésnek? Hol kell határt húzni a lebarnult bőr és a leégés között?

Dr. Silló Pálma bőrgyógyász szakorvos segít eligazítani minket a perzselő napsugarak vakító hálójában, és eloszlatja kételyeinket azzal kapcsolatban, hogy mely tanácsokat érdemes megfogadni, s melyek azok, amelyek csak délibábok.

Elsőként határozzuk meg, hogy mi is az a napégés, és miben különbözik a napbarnított állapottól.

Érdemes tisztázni, hogy nemcsak a hólyagokkal tarkított, rákvörösre égett, fénylő, feszülő, fájó és viszkető bőr jelenti azt, hogy bőrünk károsodott a napsugarak által. Bizony a közepesen, vagy akár enyhén lebarnult, napcsókolta megjelenés is azt tükrözi, hogy bőrünk reakcióba lépett a napsugarakkal. Ez pedig (bár különböző mértékben és súlyossággal) minden esetben valamilyen szintű bőrkárosodásnak a jele. Megijedni viszont nem kell, hiszen a nap elől nem bújhatunk el – és sokszor nem is akarunk 😊. Viszont megfelelő védelemmel, a szabályok betartásával és utólagos ápolással a kár mértéke annyira minimálissá válhat, amely egész életünk során sem jelent majd semmilyen rosszindulatú elváltozást.

Azt fontos tehát felismerni, hogy a napozás utáni gondoskodás akkor sem elhanyagolható, ha bőrünk csak kellemes barnaságot kölcsönöz egy átstrandolt nap után. Erősebb irritáció esetén pedig kifejezett fontosságú szerepet tölt be.

Vannak olyan testápolók, melyek összetevőit kifejezetten a nyári időszakra állították össze, és a napfürdőzés utáni hidratálást és táplálást támogatják bőrünkön.

Leégés után kifejezetten napégésre gyártott, patikában kapható termékeket érdemes vásárolni, és patikus tanácsait kikérni. A napégés utáni készítményeket a napozást követően mielőbb szükséges elkezdeni, hiszen azok egyik funkciója a gyulladás lehúzása, megszűntetése. Ez minél előbb következik be, annál kevésbé lesz megviselt a bőrünk.

Bár utólag a sugárzás bizonyos hatásait már nem tudjuk visszafordítani, de a hegképződés és pigmentáció csökkentése jól kezelhető lehet megfelelő ellátással. Súlyos égési sérülések esetén népi gyógymódok helyett – mint tejföl, vagy káposztalé – érdemes igénybe venni szakorvos segítségét.

napeges-gyermek

Legsúlyosabb esetben melanoma kialakulásához is vezethet a túlzott napozás, szoláriumozás, vagy napvédő készítmények használatának hiánya. Emellett viszont a genetika is befolyásolja e betegség kialakulását, így bármennyire is felelősségteljesen járjunk el, ne felejtsük el az évenkénti megelőző vizsgálatokat és anyajegyszűréseket. Az időben észlelt bőrdaganat gyógyulási esélyei nagyságrendekkel kedvezőbbek!


Blog cikk megosztásaKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek