November, a férfiegészség hónapja. Ez kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet: a férfiak is váljanak tudatosabbá saját egészségük iránt. E cikk megírásában Dr. Füstös József belgyógyász szakorvos, oxiológus-sürgősségi szakorvos-jelölt, a Wáberer Medical Center belgyógyásza és Első Lépés Ambulancia orvosa adta meg számunkra a szakmai alapokat. Alább a leggyakoribb férfi betegségekre összpontosítunk, és rávilágítunk azokra a vészjelzésekre, amelyekre mindannyiunknak figyelni kell.

 

Prosztata problémák 

Az egyik legfontosabb férfi specifikus szűrés a prosztatarákszűrés. 40-50 éves kor között elkezd nőni a prosztata megnagyobbodásának és a daganat kialakulásának kockázata. Ebben a korban panaszmenetesen is kiemelten fontossá válik a szűrések rendszeressége, és olyan tünetek esetén, mint gyakori vizelési inger, akadozó vizeletáramlás, éjszakai gyakori vizelési inger, érdemes mielőbb urológushoz fordulni.

 Jó tudni, hogy a prosztatarák jól megelőzhető, kezelhető és szűrhető betegség. Sok esetben , a prosztata daganat első jele a tünetek megjelenése előtt a vér PSA (prosztata-specifikus antigén) szintjének növekedése. Ugyanakkor az érték a vizsgálat leleteivel együtt értékelendő, ezért a rendszeres urológiai szakvizsgálat nélkülözhetetlen.  Ez rendszeres szűréssel (vérvétel és szakvizsgálat) a dagant jól kimutatható, és a betegség korai stádiumban felismert állapotban is jó eséllyel gyógyítható.

 

Szív- és érrendszeri betegségek 

A stressz, helytelen, mozgásszegény életmód, rossz étkezés, dohányzás és elhízás mind hozzájárulnak a betegségek kialakulásához. Együttesen ezen „rossz szokások” és a nemi, hormonális különbségek miatt indul el átlagosan tíz évvel korábban a szív- és érrendszeri problémák kialakulása a férfiaknál. Az erősebbik nem számára 40 éves kor felett, tünetmentesen is évente ajámlott  egy nagyrutin laborvizsgálat, EKG és hasi ultrahang, belgyógyászati konzultáció és ötévente kardiológiai vizsgálat, amely segíthet felismerni a kockázati tényezőket.

E szakterületen is fontos tisztázni azt is, hogy amennyiben már tüneteket produkál a páciens, akkor nagy valószínűséggel már volt egy esemény, vagy kialakult betegség,  ami után a továbbiakat próbálhatjuk megelőzni. Ezt azonban nem szabad megvárni, helyette az érelmeszesedés lassításán keresztül megelőző tevékenységet kell erősíteni akár életmódbeli változtatással, akár orvosi beavatkozással.

 

Vastagbél betegségek

A vastagbéldaganat veszélye a genetikai hajlam mellett akkor magas, ha rostszegény étrendet követünk, túlzottan zsíros ételeket fogyasztunk, dohányzunk vagy alkoholt fogyasztunk. Fontos figyelni az étrendünkre, és ha bármilyen emésztési vagy egyéb panaszunk van, azonnal orvoshoz kell fordulnunk.

 

Végezetül fontos megjegyeznünk, hogy bár e cikk a férfiegészségre és ezáltal annak tipikus betegségeire lett kisarkítva, azonban a legtöbb esetben a nem olyan egyszerű külön választani egy adott probléma nőkre és férfiakra vonatkozó gyakoriságát, hiszen azt csak általánosságban határozhatjuk meg. Ennél sokkal fontosabb odafigyelni testünk jelzéseire, az általános szűrővizsgálatok eredményeire, esetleges családi örökletes betegségekre. Minden eset és páciens egyéni, de a lehető legtöbbet akkor hozhatjuk ki egészségi állapotunkból, ha életünket tudatosan éljük, és megtiszteljük saját testünket.

Online időpontfoglalás urológiai szakorvosi vizsgálatra

Online időpontfoglalás kardiológiai szakorvosi vizsgálatra

Online időpontfoglalás gasztroenterológia szakorvosi vizsgálatra


Blog cikk megosztásaKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek