A betegség egy olyan állapot, amire a normálistól való eltérés jellemző. Emiatt szülőként fontos felismernünk egészséges állapotban is gyermekünk viselkedését és reakcióit, illetve akkor is, ha valami nincs rendben. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a leggyakoribb panaszokat, melyek akkor jelentkeznek, ha szükségessé válik a szakorvos felkeresése.

 1. Láz

A 3 hónapos kor alatti a csecsemőnek végbélben mért 38 C (és afeletti) hőmérséklete – még akkor is, ha panaszmentes – haladéktalanul kórházi megfigyelést és kivizsgálást indikál.

Csecsemőkorban láz esetén nem ritkán görcsállapot jelentkezhet, az ún. lázgörcs. Főleg 6 hónapos kor alatti babákat fontos az azonnal kórházba vinni, mert lehetséges, hogy súlyos, idegrendszeri fertőzés miatt jelentkezett a tünet.

 

 1. Kiütések

A kiütések zöme nem komoly, azonban, ha fájdalommal jár vagy felhólyagzik, mielőbbi kezelést igényel. Fontos megemlíteni a gyorsan terjedő lilás-pirosas, nyomásra nem halványuló kiütéseket. Ezek valójában bevérzések, melyek súlyos állapotra utalhatnak.

 

 1. Köhögés

Fókaszerű köhögés, zihálás, sípolás, szapora légvétel, bordaközi, bordaív alatti behúzódás esetén – lázzal vagy anélkül – sürgős orvosi segítségre van szükség.

 

 1. Hasfájás

A kezelhetetlen sírás, a hát görbítése hasfájást jelezhet. A legtöbb hasi fájdalom nem komoly és magától elmúlik, azonban ha nem javul, vagy a gyermek emellett hányást, hasmenést, lázat is produkál, esetleg bágyadttá válik, jobb mielőbb szakorvoshoz segítségét kérni.

 

 1. Hányás

A babák gyakran buknak evés után, ami normális. Azonban erőteljes és tartós hányás esetén, valamint ha a gyermek szervezete nem tudja megtartani a folyadékokat, a vizeletes pelenkák mennyisége lecsökken, vagy ha a hányadék zöldes, véres, halaszthatatlanul orvosi ellátás szükséges.

 

 1. Hasmenés

A hasmenés általában bő folyadék bevitellel magától helyreáll. Csökkent vizelet mennyiség, enerváltság, 38 C feletti láz, véres vagy fekete széklet, nem szűnő hasfájás miatt azonban mielőbbi orvosi kezelésre van szükség.

 

A következő jelek súlyos fertőzésre is figyelmeztethetnek. Ezen panaszok jelentkezése esetén fontos mielőbb pontos diagnózist felállítani:

 • magas láz,
 • aluszékonyság,
 • megmagyarázhatatlan, szokatlan nyűgösség,
 • sápadtság, szürkés bőrszín,
 • rossz szopási készség, étvágytalanság,
 • légzési zavarok: légzéskimaradás, szapora légzés, nyögdécselő légzés,
 • hányás, puffadt has.

 

Kiemelendő az agyhártyagyulladás tüneteinek felismerése és fontossága

Csecsemőknél inkább aluszékonyság, étvágytalanság, magas hangú sírás, vagy a kutacs elődomborodása, apró görcsrohamok figyelhetők meg. Súlyos esetben gyorsan terjedő lilás-pirosas, nyomásra nem halványuló kiütések jelennek meg.

Kezelés nélkül a csecsemő állapota gyorsan, órák alatt romolhat. Éppen ezért a felsorolt tünetek bármelyikének észlelésekor egyértelműen az tanácsolt, hogy azonnal vigyék kórházba a gyermeket.

 

A cikk már együttműködő partnerünk, a PregHello oldalán is megtalálható. További érdekes baba-mama tartalmakért kövesse weboldalukat, vagy töltse le a PregHello applikációt.


Blog cikk megosztásaKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek