Nyaralás, baráti összejövetelek, partik, esküvők, verőfényes napsütésben utcai rendezvények színes kavalkádja. Kültéri eseményekben dús évszakba léptünk, amikor a jó idő, sok program miatti feltöltődéstől csúcsformában érezhetjük magunkat. A kipihent, üde megjelenés, elegáns ruhadarabok mellett egy szép sminkelés is elengedhetetlen a tökéletes összképhez. De vajon egy erős nyári napon megengedhetjük magunknak, hogy festék borítsa arcunkat? Bőrünk egészsége, ezáltal üde ragyogása múlandó és sérülékeny. Nekünk pedig fontos, hogy ne csak alkalmi sminkünk mutasson jól, hanem bőrünket is sikerüljön megóvni a nap káros hatásaitól.

 

nyaralas_sminkeles

A téma kapcsán Dr. Benedek Zsófia plasztikai sebész, sebész szakorvos megnyugtatott minket. Néhány szabály betartásával a legnagyobb kánikulában is tündökölhetünk szép sminkkreációkban, úgy, hogy később se okozzon semmilyen káros következményt szépészeti hóbortunk. A következő három lépést érdemes betartanunk arcápolásunkban:

 1. Reggeli rutinunk főszereplője az 50 faktoros fényvédőkrém, melyet a reggeli arctisztítás után szükséges alaposan felvinni, és 10-15 perc alapos beszívódási időt hagyni. Ez azért szükséges, mert nem azt szeretnénk, hogy a hatóanyagok összekeveredjenek a sminkkel, hanem hogy bőrünk beszívja a mélyebb rétegekbe.
 2. Ha arcunk további ápolást igényel, ezt követheti nappali arckrém vagy szérum, de a tápláló és jó minőségű fényvédő sokszor elegendő hidratálást is nyújt, zsíros érzet nélkül.
 3. Miután a krémek jó beszívódtak, következhet a sminkelés. Az extra tartósság jegyében érdemes a vízálló termékekhez nyúlni.

Jó tudni, hogy a fényvédelemmel ellátott alapozókkal és színezett fényvédőkkel akadhat némi gondunk. A fényvédelemre fókuszálva egyenletesen és megfelelő vastagságban felvitt termékek esztétikai szempontból maszk hatást válthatnak ki. Ha pedig túl óvatosan applikálva kerülnek felvitelre, nem biztos, hogy mindenhol elegendő védelmet nyújtanak.

A fényvédelem ismétlése

A smink alá felvitt fényvédő idővel elveszíti hatását (a termék csomagolásán feltüntetett ideig nyújt védelmet). Ez azt jelenti, hogy sminkünket is esetenként fel kell frissíteni nap közben, melyet a következőképpen tehetünk meg:

 1. Újrakreálhatjuk teljes sminket: ekkor a napvédővel kezdve egyesével felvisszük a rétegeket.
 2. Használhatunk fényvédő spray-t, melyet a meglévő sminkre fújjuk rá. Vigyázat, az összhatás olajos, fénylő lehet, így érdemes előbb más testrészen tesztelni a termék textúráját.

A fenti szabályok betartása mellett nyugodt szívvel mehetünk utcára sminkben ragyogva, ellenben a Doktornő a közvetlen napfürdőzést kifestve semmiképp sem ajánlja. A bőrünk ellen elkövetett legnagyobb merényletet pedig akkor követjük el, amikor a sminket nem, de a fényvédő felvitelét kifelejtjük rutinból. Ekkor a leégés mellett a lefolyt smink és a foltos barnulás is esélyes, utóbbiak pedig szépészeti törekvéseinkkel éppen ellenkező hatást váltana ki!


Blog cikk megosztásaKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek