ENDOMETRIÓZIS

Magyarország legújabb privát nőgyógyászati központját 21. századi diagnosztikai háttérre, hatékony betegirányítási protokollra, és magas szintű, specializált orvosi szaktudásra építettük. Fontos számunkra, hogy a hozzánk fordulók rövid idő alatt pontos diagnózishoz jussanak, és minél előbb a megfelelő specialista segítségével kezdjék el a számukra megfelelő terápiát.

Online időpontfoglalás Időpontfoglalás: +36 1 323 7000

Árajánlat kérés

NŐ. Van, akinek rejtély. Nekünk hivatás

Az időben kezelt endometriózis a termékenység megőrzését jelentheti.

Mit nevezünk endometriózisnak?

Az endometriosis során a méhnyálkahártya a méh üregén kívülre kerül, leggyakrabban a petefészek, hashártya és az általa beborított szervek felszíne, érintett. A méhen kívüli nyálkahártya működése azonos a méhen belüli nyálkahártyával, azaz a ciklus első felében megvastagszik, majd a menstruáció alkalmával leválik. A méhen kívüli nyálkahártya a leválás során nem tud a külvilág felé távozni, ezért a hasüregben, vagy az érintett szerven belül marad. Ezek a nyálkahártya részek szervülni kezdenek, amely gyulladást, későbbiekben szívós összenövést okoznak a hasüregben. Ez a magyarázata a hasi fájdalomnak, széklet vagy vizeletürítési zavarnak. Leggyakrabban a petefészekbe vándorolnak a méhnyálkahártya szigetek, ahol folyadéktartalmú tömlőket, úgynevezett csokoládé cystákat hoznak létre, amelyek növekedésük során az ép petefészekállomány vérkeringését rontják. Kezeletlen esetekben ezek a méhnyálkaszigetek az érintett szervek (vastagbél, húgyhólyag, petefészek) falát, a gyulladás és összenövés miatt, képesek áttörni, és mélyére hatolni. A fájdalom mellett vérzés (véres széklet, vérvizelés) is jelentkezik.

Leggyakoribb tünetek:

• Menstruációt megelőző erős hasi fájdalom
• Szexuális élet közben jelentkező hüvelyi vagy hasi fájdalom
• Menstruáció előtti székletürítési és vizeletürítési fájdalom
• Rendellenes vérzés- a ciklus 2. felében intermittáló vérzés fájdalommal
• Meddőség
• Egyéb tünetek: fogyás, hányás, vérköpés, étvágytalanság

Az endometriózis oka, diagnózis

Az endometriózis oka ismeretlen, ezért megelőzése sajnos nem lehetséges.

A panaszok ismeretében elsősorban képalkotók ( kismedencei UH, MRI vagy CT vizsgálat) jönnek szóba, amit laborvizsgálattal ( CA-125, HE4, ROMA index) lehet kiegészíteni.

Kezelésének elsődleges célja a fájdalom és egyéb tünetek megszüntetése, valamint fogamzóképes korban a termékenység visszaállítása. A kezelkés elsősorban sebészi, amely során laparoscopos (kulcslyuk sebészet) úton a hasüregbe hatolva az endometriotikus csomókat eltávolítjuk, megszűntetjük. A műtét során törekedni kell a panaszt okozó endometriózissal érintett szervek teljes sebészeti megoldására, ezért előfordulhat, hogy az adott szerv- petefészek, vastagbél, húgyhólyag- részlegesen eltávolításra kerülhet, de ennek rekonstrukciójára képesek vagyunk.

A kezelés másik pillére a gyógyszeres terápia, amelynek célja, hogy a méhnyálkahártya működése leálljon. Ebben az esetben gyógyszeres sorvasztjuk el a külső méhnyálkaszigeteket, amelyek a hosszútávú kezelés (minimum 6 hónap) eredményeképpen teljesen elvesztik működésüket.

Az endometriózis sikeres kezelése elsősorban azon múlik hogy időben felfedezzük a betegséget, és megfelelő kezelést alkalmazzunk. Az időben kezelt endometriózis a termékenység megőrzését jelentheti.

Időpontfoglalás +36 1 323 7000

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek