MEDDŐSÉG

Magyarország legújabb privát nőgyógyászati központját 21. századi diagnosztikai háttérre, hatékony betegirányítási protokollra, és magas szintű, specializált orvosi szaktudásra építettük. Fontos számunkra, hogy a hozzánk fordulók rövid idő alatt pontos diagnózishoz jussanak, és minél előbb a megfelelő specialista segítségével kezdjék el a számukra megfelelő terápiát.

Online időpontfoglalás Időpontfoglalás: +36 1 323 7000

Árajánlat kérés

NŐ. Van, akinek rejtély. Nekünk hivatás

Gyakoriság

Meddőségről akkor beszélünk, ha 35 éves kor előtt 1 év rendszeres szexuális együttlét ellenére nem következik be a kívánt teherbe esés. 35 éves kor felett 4 hónapos együttlét sikertelensége esetén elkezdjük a kivizsgálást. A meddőség napjainkban fokozódik, és 30-40 %-ban női eredetű, míg 20-30 %-ban férfi eredetű, és 40 %-ban minkét félben találunk eltérést.

Okok

1. A női meddőség egyik nagy csoportját a hormonális eltérések alkotják.

Az ok ezekben az esetekben, hogy a peteérés nem jön létre, így a megtermékenyülés sem lehetséges. A hibát belső elválasztású mirigyeinkben- hypothalamus, agyalapi mirigy, petefészek, pajzsmirigy, mellékvesekéreg szintjén keressük. Ezen szervek hibáira vérvizsgálattal és képalkotó eljárásokkal (Koponya MRI, Kismedencei CT) találhatunk rá. A megoldás gyógyszeres kezeléssel vagy műtéttel (petefészek cysta eltávolítás) megoldható. Ennek a csoportnak egy speciális formája a Policystas ovarium szindróma (PCOS). Ebben a betegségben a nő szervezete túl sok androgén hormont termel, ezzel gátolva a peteérést. Komplex endokrin betegségről van szó, mert a peteérés elmaradása mellett cukoranyagcsere zavara is fennáll. Ezek a betegek gyakran látens cukorbetegek, amelyet csak terheléses cukorvizsgálattal tudunk kimutatni. A betegség hormonkezeléssel és/vagy sebészi úton is kezelhető.

2. A női meddőség másik nagy csoportját a mechanikai eltérések alkotják.

Ide tartoznak a hüvely, a méh és a petevezetők veleszületett eltérései (a szervek elégtelen kifejlődése vagy az alaki deformitásai), amelyek többnyire műtéti úton kezelhetők. A szerzett alaki eltérések közül leggyakoribb a petevezető átjárhatatlansága, amelynek hátterében állhat korábban lezajlott gyulladás, korábbi méhen kívüli terhesség, vagy endometriosis. Ennek vizsgálata ambulanter elvégezhető, amely során a méh üregét speciális folyadékkal töltjük fel és megfigyeljük a folyadék petevezetőkön keresztüli kiáramlását. Ennek a vizsgálatnak a neve HyCoSy, amely fájdalmatlan és nem jár együtt sem sugárterheléssel, sem altatási kockázattal.

A másik gyakori ok, amely középkorban lévő nőknél hasi fájdalmat, rendellenes vérzést is okoz, a méh jóindulatú daganata, myomája. A myoma elhelyezkedése, nagysága, száma határozza meg a műtéti megoldás formáját.

Korábban gyógyszeres kezelésre is volt lehetőség, azonban a készítmény mellékhatásai miatt egyelőre felfüggesztésre került. A műtétnél minden esetben a méh megtartására törekszünk, szabályos méhűr képzése mellett. A méhüregtükrözéstől a laparoscopos myomagöb eltávolításon keresztül a nyitott műtettel kivitelezhető komplex méhújdonképződésig, bármely műtét típus elérhető. Célunk embryó befogadására és kiviselésére alkalmas anya méh elérése.

A férfi partner vizsgálata is rendkivül fontos, hiszen mind addig nem végezhetünk a nőknél beavatkozással járó vizsgálatokat, míg a férfinál nem zártuk ki a meddőséget. Ennek során a külső nemi szervek vizsgálata és az ondó vizsgálata történik meg. Fontos például az egy ejakuláció során távozó ondó mennyisége, pH-ja, a benne fellelhető hímivarsejtek mennyisége, alakja, a mozgó sejtek száma.

Időpontfoglalás +36 1 323 7000

A férfi partner vizsgálata is rendkivül fontos.

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek