Térdfájdalom esetén érdemes végigjárni az egyes gyógymódok lépcsőfokait? Vagy vágjunk bele azonnal a térdprotézis műtétbe, ha a szakorvos így látja jónak? Dr. Antal János ortopéd-traumatológus sebész a jó időzítésben hisz, és abban, hogy a folyamatok előrehaladottságának megfelelő eljárást szükséges kiválasztani.

A térdízületi kopás az a folyamat, amikor a combcsontunk és sípcsontunk találkozásainál, azaz a térdünknél elkopik a csontok végén található porcos rész. Eleinte enyhe, általában mozgásra aktiválódó érzékenységgel indul. Hosszú évek, akár évtizedek folyamán egyre sűrűbben jelentkező és nagyobb intenzitású tünetekké alakul. A térdfájdalom végül árnyat vet mindennapjainkra, és könnyed mozgásunk szabadságát erőteljesen korlátozza, nyilaló és kisugárzó fájdalmakká alakul át.

A szakorvos segítségével kezdeti stádiumban felismert kopás számos megoldást kínál a térdprotézis beültetésén túl, mellyel a súlyosbodó fájdalmak lassíthatók lehetnek. Fontos azonban tisztában lennünk az egyes módszerek várható eredményességével, ugyanis erős porcsérülés esetén már nehezen enyhíthetők a panaszok alternatív megoldásokkal.

Az olyan konzervatív terápiák, mint izomrelaxánsok, gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, vagy a porcállomány fenntartását elősegítő gyógyszerek szedése, sok esetben csak ideig-óráig csökkentik a panaszokat.

Átmeneti megoldásként szolgálhatnak a fizioterápiás gyógymódok, melyek az ízületekre terhelt nyomást hivatottak csökkenteni. A kopás területére bejuttatott hialuronsavas injekció célja, hogy enyhítse a térdfájdalom mértékét. A csontok között elkopott porcok miatti súrlódást enyhítsék és gördülékenyebbé tegyék mozgás közben.

Az előrehaladottsági szinthez mérten jól kiválasztott terápiák átmenetileg áldásosak lehetnek a nagy fájdalmak enyhítésére, s néhány évvel kitolható velük a műtéti beavatkozás, végleges megoldást azonban egyik sem kínál. Általánosságban elmondható, hogy amennyire drasztikus eljárásnak tűnhet a protézis beültetés a páciens szemével, annál egyszerűbben elvégezhetők a sikeres műtétek a fájdalmak megszüntetésével.

Dr. Antal János ortopédiai szakrendelésének keretein belül a kórelőzmény, valamint a fizikális vizsgálat alapján már megállapítható a térdízület kopása. A biztos diagnózis felállításhoz képalkotó vizsgálatra van szükség, mely az esetek jelentős részében röntgennel végzett vizsgálatot jelent. Amennyiben képalkotó diagnosztika eredménye a felsorolt tüneteket mutatja, úgy gonarthrosist állapíthatunk meg:

 • ízületi felszínt alkotó porcréteg elvékonyodása,
 • ízületi rés beszűkülése,
 • subchondralis sclerosis, és cysták jelenléte,
 • osteophyta (csontcsőr) képződés,
 • az ízületi kontúrok elmosódása, egyenletlensége.
Forrás: Dr. Antal János személyes weboldalaTérdprotézis – Dr. Antal János – Ortopédsebész (drantaljanos.hu)

Blog cikk megosztásaKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek