Tatár Csilla DOKIHOZ MEGYEK! című sorozatának legújabb állomása Dr. Sebestyén László urológus szakorvosunkkal tért ki az urológiára. A beszélgetés főszerepében a vizelet-kiválasztó és -elvezető illetve nemiszerveket érintő lehetséges betegségek álltak. A teljes beszélgetés Csilla YouTube vagy Spotify csatornáján érhető el!

Felfázás

Az egyik leggyakoribb, az urológiával összehozható kóros állapot a köznyelven nevezett „felfázás” – melynek egyébként gyakran nem a megfázáshoz vagy meghűléshez, sokkal inkább bakteriális fertőzéshez van köze. Amikor csíp vagy véres a vizelés, érdemes azonnal szakorvoshoz fordulni. Antibiotikumos kezeléssel egyszerűen gyógyítható az állapot, azonban nem szabad alábecsülni a jelenséget. Ha nem kezelik időben a felfázást, az akár vesemedence gyulladást is okozhat. És hogy mitől alakul ki a betegség? Az említett bakteriális fertőzések mellett a tapasztalatok szerint a meghűlés is szerepet játszhat, így ha szeretnénk megelőzni a kellemetlenségeket, javallott elkerülni hideg talajon a mezítlábazást, hűvös ülőhelyeket és a deréktáj szabadon hagyását.

 

Vesemedence gyulladás

Jellemzője az erős deréktáji, egyoldali fájdalom, magas láz, hidegrázás. Okozhatja egyrészt az előbb említett felfázás, melyet nem kezeltet a páciens, melynek következtében a baktériumok elindulnak a vese irányába, ahol gyulladást okoznak. Állhat a betegség háttérben kő is, ami elzárja a húgyutakat. Ekkor a pangó vizeletben található elszaporodott baktériumok okozzák a vese gyulladását. Kezelését halasztást nem tűrve el kell kezdeni urológus szakorvos utasításai alapján.

 

Vesekő

A vesében kialakuló és végtelen fájdalmat generáló köveket okozhatják bizonyos hormonok, túlzott kalcium és D-vitamin-bevitel, a nem megfelelő mennyiségben történő folyadékpótlás, de anatómiai eltérések és egy ciszta is elindíthatja a folyamatot. Nagyobb a hajlam akkor, ha valakinek a családjában előfordult már veseköves megbetegedés, de a túlzott fehérjebevitel, legfőképpen a túl sok hús vagy fehérjepor bevitele is húgysavköveket okozhat. Ellátása lézeres megoldással, vagy sebészeti úton történik.

 

Prosztatarák

A korai felismerés kulcsszerepet tölt be a betegség elleni küzdelemben. Fontos tudni, hogy a prosztata daganattípus egy alattomos betegség, melyet sokszor nem kísér semmilyen panasz vagy tünetegyüttes. Emiatt minden negyvenöt év feletti férfinak javasolt a rendszeres urológiai vizsgálat és prosztatarák szűrés (PSA laborvizsgálat is), mely elősegíti az időben történő felismerést, ezzel együtt a megfelelő kezelési lehetőségek korai elérését.


Blog cikk megosztásaKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek