Dr. Sztipits Tamás onkosebész, sebész, FEBS, robotsebész, a Wáberer Medical Center profilvezető főorvosa a DOKIHOZ MEGYEK új epizódjában a bélrendszerről beszélt. Olyan gyakori betegségekről mesélt, mint a vastagbélrák, és ennek megelőzése. A podcast legizgalmasabb részei kerülnek említésre, de a teljes adás is megtekinthető Tatár Csilla YouTube és Spotify csatornáin. 

Hasnyálmirigy

Ezeknek a daganatoknak a korai stádiumban való felismerése rendkívüli kihívást jelent. Ezek az elváltozások általában rejtett területeken találhatók, és a szűrővizsgálatok nehézsége miatt gyakran csak előrehaladott állapotban kerülnek felfedezésre.

 

Amikor a daganat a hasnyálmirigy olyan pontján alakul ki, ahol az csatlakozik az epeúthoz és a patkóbélhez. Ebben az esetben jellemző tünete lehet a sárgaság, mely segíthetnek az azonnali felismerésben és kezelésben. Ennek a felismerése egyértelmű és azonnali tünet, így az sokszor sikeresen gyógyítható műtéttel. Amennyiben azt tapasztalja szerettein vagy önmagán, hogy bőre vagy szeme szokatlanul sárgás színbe fordult át, javasoljuk, hogy azonnal forduljon orvoshoz.

 

Vastagbél

Dr. Sztipits Tamás rámutatott, hogy a nyugati életmód jelentősen növelheti a vastagbéldaganat előfordulását. Kialakulásának exogén okai első sorban a helytelen étkezésben keresendők. Az előre csomagolt, UPF (finomfeldolgozott) és magas szénhidráttartalmú ételek, vörös húsok, valamint a cukros üdítők fokozott fogyasztása közvetlen összefüggésbe hozható a vastagbéldaganat kialakulásával. A túlzott alkoholfogyasztás és cigarettázás is erősen növeli a veszélyeztetettségi fokot. Emellett az endogén tényezők, mint például a genetikai hajlam, is befolyásolhatja a vastagbélrák kialakulását.

 

Az egészséges étkezés kulcsfontosságú szerepet játszik a betegségek megelőzésében. A Doktor Úr az olyan étrendi változtatásokat részesíti előnyben, amelyek a evolúció korai időszakához állnak közelebb: csökkenthetjük a napi 4-5-szöri étkezést, növeljük a nyers zöldségek és gyümölcsök bevitelét, csökkentsük a húsfogyasztás mértékét és a finomított ételeket, cukrokat tartalmazó ételeket nyugodtan engedjük is el. A tiszta táplálkozás az egyik kulcs az efféle megbetegedések megelőzésében. A Doktor Úr szavaival élve „úgy kell étkezni, mintha nem lenne nyitva a szupermarket”.

 

Jó tudni, hogy szignifikáns az összefüggés a magas testsúly és az operációs komplikációk közötti összefüggésben. A túlsúly hatványozottan növelheti az operációs kockázatokat és a mortalitás arányt, ezért fontos a megfelelő testsúly fenntartása – mind az egészség érdekében – és egy közelgő operáció esetén kiemelten.

 

Összességében fontos megemlíteni, hogy a megfelelő szűrővizsgálatok és az egészséges életmód jelentősen hozzájárulhatnak a betegség megelőzéséhez és kezeléséhez. Interjúalanyunk a podcast epizódban további értékes statisztikákat és tanácsokat oszt meg, amelyek segíthetnek az embereknek jobban megérteni és kezelni a bélrendszerrel kapcsolatos problémákat.


Blog cikk megosztásaKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek